Inleefreis met Damiaanactie is confronterend

Inleefreis met Damiaanactie is confronterend

Damiaanactie Foto: vkk

Kortrijk - Dirk Vercruysse uit Ooigem ging op inleefreis met de Damiaanactie. De organisatie laat hem niet meer los.

'Het begon met een inleefreis die zoon Karel Jan maakte met de school, zegt de Ooigemnaar. In het dagelijkse leven is Dirk Vercruysse interieur-architect. Vercruysse: 'Karel Jan wam enthousiast terug en in de zomer van 2008 zijn we samen voor een maand vertrokken op bouwkamp naar India. Via de Damiaanactie gingen we in 2010 op inleefreis naar Bangladesh. We waren met elf ondernemers uit de regio Kortrijk. Het liet ons niet meer los. In 2013 plannen we een reis naar Nicaragua. Een toeristische reis is dat helemaal niet. We betalen ook alles zelf. De confrontatie met lepra, met wat er voor die mensen wordt gedaan, hoe lepra wordt opgespoord en hoe de nazorg gebeurt ... . Het blijft je bij. Ik doe zoiets niet alleen. We gaan in groep. Met enthousiaste mensen. We organiseren vooraf een spaghetti-avond of een fototentoonstelling en verzamelen op die manier wat fondsen. Het houdt ons bezig maar het is geen dagelijkse arbeid. Professioneel zijn we allemaal nog druk in de weer. Maar het laat je wel niet meer los. Eind maart van dit jaar stellen we onze groep samen voor de volgende reis.'

Honderden plaatselijke medewerkers van de Damiaanactie sporen lepra- en tbcpatiënten op. Ze brengen ze naar de lokale hulpposten en ziekenhuizen, waar zij verzorgd worden.
Door hun verminkingen worden ze niet meer aanvaard in de maatschappij. Na genezing worden patiënten opgevolgd, sommigen krijgen een koe, geiten, een fiets, minitaxi... ... zodat ze zelfstandig hun leven verder kunnen opbouwen. Zij hebben geluk gehad.
Wereldwijd blijven dagelijks honderden medewerkers van de Damiaanactie bezig zieke mensen op te sporen en te genezen. Vercruysse: 'Zij verdienen onze steun en inzet.
Mijn bouwkamp (2008 Salem Zuid India) en inleefreis (2010 Bangladesh) heeft me geleerd dat alle steun noodzakelijk is en mensen ECHT helpt. In 2013 plannen we dus een nieuwe inleefreis naar Nicaragua, verschillende acties worden uitgewerkt om fondsen te verwerven.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio