Vanavond viering met concert door Aquariuskoor in Miryzaal in conservatorium

Gentse componist Lucien Posman is zestig

Gentse componist Lucien Posman is zestig

Lucien Posman Foto: rr

Gent - Componist en docent Lucien Posman wordt zestig. Dat wordt vanavond in de Miryzaal van het Koninklijk Conservatorium gevierd met een concert en een nieuwe cd. Daarop staat een bloemlezing van zijn werk van de jongste tien jaar.

Mooi traject

Een componist die zestig wordt, heeft nog veel in het verschiet, maar kijkt ook terug op een mooi traject. ‘Dat kan Lucien Posman zeker doen. Dat mag gevierd worden. Zestig worden is de kapstok. Wat we in de kijker willen stellen, is het mooie traject. Het traject van een bescheiden, hoffelijke persoonlijkheid met de gave van het relativeren. Een persoonlijkheid met een verborgen eruditie en een ouderwetse hang naar het hooggestemde. Iemand die naar Blake, Hölderlin en Poesjkin grijpt en het niet heeft voor ‘…verdunde liefdespoëzie’, schrijft het kamerkoor Aquarius op haar website.

Lucien Posman schrijft in 1994: ‘Het fragiele had zijn intrede gedaan en het mooie werd niet meer geweerd uit mijn muziek.’ Hij zocht altijd een evenwicht tussen traditie en innovatie, tussen anti-rationalisme en rationalisme. Hij zoekt vernieuwing binnen bestaande muzikale parameters, gebruikt graag een heldere hartslag en geen te ongewone ritmes uit andere muziekculturen dan de westerse. Als hij teksten gebruikt wil hij vooral de betekenis ervan ondersteunen.

Vocale werken

Het oeuvre van Posman omvat een tachtigtal werken, waaronder een symfonie, een opera, kamermuziek voor diverse bezettingen en een relatief groot aantal vocale werken, vooral op teksten van William Blake. Als componist is hij een exponent van het postmodernisme. Zijn werk werd door vooraanstaande musici, ensembles en orkesten uitgevoerd en opgenomen in binnen- en buitenland.

Conservatorium

Lucien Posman is verbonden aan het conservatorium Hogeschool Gent, waar hij docent compositie en vakdidactiek theorie is. Hij is stichter en voorzitter van ComAV (Componisten Archipel Vlaanderen, een belangengroepering voor Vlaamse componisten).
Posman was jaren medewerker van de vzw De Verenigde Cultuurfabrieken en concertzaal De Rode Pomp. Deze vzw werd door zijn broer André Posman opgericht in 1993 met als doel jonge musici speelkansen te geven en Belgische muziek te promoten. Dit gebeurt door organiseren van kamermuziekconcerten in De Rode Pomp, het uitgeven en gratis verspreiden van de Nieuwe Vlaamse Muziekrevue, het geven van compositieopdrachten, het organiseren van een jaarlijks Belgische componistenfestival, het organiseren van kleine festivals of concerten met Vlaamse muziek in het buitenland (Sint Petersburg, New York, Bratislava, New York, Edmonton e.a.).

Songs of Experience

Voor zijn liedcyclus Songs of Experience - vijf liederen op gedichten van William Blake voor middenstem en piano kreeg Lucien Posman in 1988 de Muizelhuisprijs voor Kamermuziek. In 1993 won hij de Prijs van de Gentenaar voor de organisatie van het Buckinx festival tijdens de Gentse Feesten. In 2002 deelde hij in de Fuga Trofee, uitgereikt door de Unie van Belgische componisten aan De Rode Pomp voor haar verdiensten ten aanzien van het Belgische muziekleven. Lucien Posman heeft de prijs voor nieuwe muziek van de provincie Oost-Vlaanderen gewonnen.
.

Op 22 maart 2012 – zijn verjaardag – wordt een bloemlezing uit deze Cd gebracht en wordt hij officieel voorgesteld.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio