Met oude helden Wayne Shorter en Jim Hall en verbluffende painist Brad Mehldau

Gent Jazz Festival voor elfde keer op Bijloke

Al voor de elfde keer trekt het Gent Jazz Festival (5-8 en 11-14 juli) een reuzentent op op de Bijlokesite. Het programma bevat toppers uit de jazzwereld met Wayne Shorter en Brad Mehldau. Beide heren schitterden eerder al op het festival. In deel twee is het uitkijken naar Anthony and the Johnsons die wordt begeleld door een groot orkest, The Metropole Orchestra. Voor vuurwerk zijn er Rodrigo y Gabriel, voor soul is er d'Angelo.

Het binnenplein van de Bijloke is nog niet heringericht, dat werk zou normaal na de zomer beginnen. Daarna zal de site nog beter kunnen worden ingerich als ontspannen festivalplek. maar nadat vorig jaar het vroegere operatiekwartier al sneuvelde kwam er veel meer ruimte vrij voor de tent en voor bezoekers die van de tuin wilden genieten.

Goed gesoigneerd

Gent Jazz festival bouwde zich de voorbije jaren een benijdenswaardige reputatie op van een festival waar zowel artiesten als bezoekers goed worden gesoigneerd. Artiesten kunnen rekenen op een uitstekende podiuminfrastructuur, bezoekers op een goede klank, goede drankjes en lekker eten.

Internationale uitstraling

Intussen is het festival opgenomen in de club van de belangrijkste jazzfestivals ter wereld: de International Jazz Festval Organisations. Het  lijstje artiesten dat er de voorbije jaren defileerde is indrukwekkend. Sommige van die legendarische musici zijn al heengegaan, denk aan drummer Elvin Jones. Anderen blijven taai doorgaan. Elk jaar eert het festival oudere jazzmen, die een lange carrière achter de rug hebben, Dit jaar is de 81-jarige fijnbesnaarde gitarist Jim Hall een van de grote namen. De man speelt op wonderlijke en zeer geraffineerde wijze gitaar. De stevige, warme bas van Scott Colley treedt ermee in dialoog. Een andere coryfee is Wayne Shorter. De 78-jarige saxofonist speelde bij Art Blakey en in het tweede grote kwintet met Miles Davis. Met dit kwintet viert hij al ruim tien jaar triomfen.

Brad Mehldau

Uitkijken is het naar pianist Brad Mehldau. Twee jaar geleden speelde hij al een verbluffend concert op Gent Jazz. Een aanrader is ook het wat dwarse en bevlogen trio The Bad Plus die de uitstekende saxofonist Joshua Redman als gast hebben. En trompettist Dave Douglas samen met saxofonist Joe Lovano, drummer Joey Baron, bassiste Linda Oh en pianist Lawrence Fields maken er zeker iets speciaals van.

Melody Gardot

Zondagavond sluit zangeres Melody Gardot de eerste festivalhelft. Ook zij triomfeerde al een keer op dit festival met haar doorleefde, heel persoonlijke songs. Volgende week komen nog Antony and the Johnsons en soulman d' Angelo langs.

www.gentjazz.com

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio