Cheque van 5.000 euro uitgereikt op Gent Jazz

Jonge Gentse drummer Lander Gyselinck wint Sabamprijs Jong Talent

Jonge Gentse drummer Lander Gyselinck wint Sabamprijs Jong Talent

Foto: Dominique Dierick

Gent - De jonge drummer Lander Gyselinck uit Gent ontving op het gent Jazz Festival de prijs van Sabam voor jong talent. Dat levert hem 5.000 euro op. De painist en leider van het trio waarin Lander speelt, Kris Defoort ontving de Sabam Jazz Award voor 'Gevestigde waarde', goed voor 10.000 euro. Lander Gyselinck staat zaterdag 14 juni met zijn band Stuff om 18.30 uur op het Gent Jazz Festival.

Lander Gyselinck kreeg ook vier dagen studiotijd in La Chapelle Studios aangeboden en mag volgedn jaar op het jazzfestival in Dinant optreden. Ook de Muze van Sabam werd uitgereikt. Deze prijs wordt door Sabam toegekend aan een Belgische jazzpersoonlijkheid die omwille van zijn of haar verdiensten succesvolle acties ondernomen heeft ter ondersteuning van de jazz. Die prijs gaat naar Jacobien Tamsma van het bureau Jazztronaut dat concerten en festivals organiseert zoals Skoda Jazz, VW Spring Sessions en de Brussels Jazz Marathon. Ze is manager van Philip Catherine, Soledad en Jef Neve.
 

Kris Defoort is pianist-performer, orkestleider en componist. 'Hij maakt jazz, klassiek en opera. Op al deze terreinen valt de laureaat op door de consistentie van de creatieve reflexen, de constante kwaliteit van de expressie, en de voortdurende afwijzing van het status quo. Hij bezit daarbij het unieke vermogen om de ogenschijnlijk disparate en soms zelfs tegenstrijdige facetten van zijn werk te verweven tot een groot geheel dat een sterke persoonlijke signatuur vertoont. Defoort beheerst de kunst om zich tussen genres en disciplines te bewegen zonder zelfs maar een zweempje van modieuze cross-over te suggereren', stelt de jury.

Over Lander Gyselinck zei de jury: 'De laureaat een muzikant is met enorm veel toekomstpotentiee. Hij komt over als een zeer gemotiveerde artiest die zich zonder enig probleem aan het ontplooien is van een ondersteunende tot een sturende muzikant. Hij nam zelf reeds het initiatief tot de oprichting van verschillende eigen muzikale en diverse projecten. Hij kan internationaal doorgroeien.'

 
.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio