'De jacht op het Calydonisch everzwijn' in Griekenland teruggevonden

Gestolen Rubens na elf jaar terug in Gent

Foto: Photonews / Didier Lebrun

GENT - Het schilderij 'De jacht op het Calydonische everzwijn' is na elf jaar terug in het Museum voor Schone Kunsten. Tijdens een korte plechtigheid gaf de Griekse ambassadeur Platon Alexis Hadjimichalis in naam van de Griekse regering het doek terug aan het Museum. Het werd op 13 juni 2001 tijdens een roofoverval uit het museum gestolen. Vorig jaar dook het in Athene opnieuw op. 'Ook in het museum is het feest', zei waarnemend directeur Johan De Smet.

In 2001 werd het Gentse Museum voor Schone Kunsten opgeschrikt door een brutale roofoverval. Drie gewapende dieven drongen het museum binnen en stalen twee schilderijen: 'De geseling van Christus' van Peter Paul Rubens en  ‘De Jacht op het Calydonische everzwijn’, een schilderij uit de omgeving van Peter Paul Rubens. Bij het buitenlopen botsten ze op suppoosten en lieten in het geharrewar het schilderij 'De geseling van Christus' vallen. Maar het doek 'De jacht op het Calydonische everzwijn' namen ze mee. Het werd onmiddellijk internationaal geseind, maar het doek verdween spoorloos. De dieven werden gevat, maar weigerden te zeggen waar het doek was.

Athene

In de zomer van 2011 werd het in Griekenland teruggevonden. Het werk was in Athene te koop aangeboden. Speurders kwamen het op het spoor en het schilderij werd in beslag genomen en in veilige bewaring gegeven aan The National Gallery Alexandros Soutzos in Athene.

Officieel teruggegeven

Vorige week ging Johan De Smet, waarnemend directeur van het Museum voor Schone Kunsten, het doek ophalen in Athene. Vrijdag werd het officieel teruggegeven door de Griekse ambassadeur. De Belgische ambassadeur in Griekenland, Marc Van Den Reeck, een Gentenaar en Platon Alexis Hadjimichalis, Grieks ambassadeur in Brussel, bemiddelden sinds de inbeslagname voor de terugkeer van het werk naar Gent.. De twee ambassadeurs, burgemeester Daniël Termont (SP.A) en schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro Gent) huldigden het kunstwerk vrijdag in. 'Het geschenk is niet voor het museum of voor de stad, maar voor iedereen die van kunst houdt', zei Decaluwe.

1899

‘Jacht op het Calydonische everzwijn’ maakt sinds 1899 deel uit van de collectie van het museum. Het was een van de eerste schenkingen die de in 1897 opgerichte vereniging De Vrienden van het Museum aan de Stad Gent deed. Het is een vroege kopie naar een schilderij van Peter Paul Rubens, dat zich vroeger in een Britse verzameling bevond.

Griekse mythologie

Het Gentse schilderij stelt een scène voor uit de Griekse mythologie. Tijdens een groot dankfeest voor de god Dionysos vergat Oineus, de koning van Calydon, om ook aan Artemis een offer te brengen. De godin stuurde een reusachtig everzwijn naar de aarde dat de wijngaarden en de korenvelden vernielde, het vee doodde en de streekbewoners op de vlucht joeg. Vervolgens werd een klopjacht georganiseerd en doodde de held Meleagros, een van de Argonauten, het monsterlijke dier met een speer. In het schilderij is deze cruciale fase in het mythologische verhaal voorgesteld.

Het schilderij wordt vanaf zaterdag 21 juli 2012 opnieuw tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio