Operatie laagblazen aan hoogoven op Sidmar

Mogelijk geluidsoverlast tot dinsdagmiddag

Mogelijk geluidsoverlast tot dinsdagmiddag

Foto: ® if

ZELZATE/GENT/WACHTEBEKE/EVERGEM - Maandag gaat op ArcelorMittal Gent, het vroegere Sidmar, een speciale veiligheidsoperatie door: de hoogoven het verst van het kanaal richting Wachtebeke wordt stilgelegd voor onderhoud en dit gedurende één week. Er is een heel kleine kans op gasvorming maar de interne veiligheidsprocedure voorziet geluidssignalen tijdens de operatie. Wie windafwaarts woont kan last van hebben van loeiende sirenes, ‘tijdens de nacht zal zoveel mogelijk vermeden worden deze sirenes te gebruiken’, klinkt het.

‘Het leegmaken (of laagblazen) van een hoogoven is een delicate operatie, die met alle mogelijke voorzorgen voorbereid en begeleid moet worden’, klinkt het in een persbericht, ‘onze onderhouds- en productieteams hebben deze operatie reeds meerdere keren uitgevoerd. Ze wordt bovendien bijzonder grondig voorbereid met bijzondere aandacht voor preventieve maatregelen zodat de kans op het vrijkomen van stof- of gaswolken verwaarloosbaar klein is. Toch zal de preventiedienst niets aan het toeval overlaten en gedurende de gehele periode controlemetingen uitvoeren windafwaarts aan de grenzen van het ArcelorMittal Gent-terrein’.

‘Wel zou u met enige lawaaihinder kunnen geconfronteerd worden, omdat binnen het bedrijfsterrein de toegang tot de zone hoogovens beperkt zal worden tot enkel die medewerkers die er om dienstredenen moeten zijn’, aldus nog het persbericht, ‘de overige personeelsleden, bezoekers, aannemers, vreemde firma’s, … zullen door licht én geluidssignalen (sirenes) gewaarschuwd worden dat de toegang tot de zone tijdelijk verboden is. Het zijn deze sirenes die voor de buurt wel eens het meest hinderlijk zouden kunnen zijn.’

Moest je andere hinder dan de geluidsproblemen ervaren vraagt men contact op te nemen met de bewakingspost via telefoon: 09/347.36.90.

Volgens de planning blijft de hoogoven zes dagen buiten dienst, tenzij er andere anomalieën aan het licht komen. Tijdens die opstart kunnen er ook veiligheidssignalen uitgestuurd worden om eventueel het personeel te verwittigen bij problemen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio