Belandde vanuit Irak in Gent

Muzikant Osama Abdulrasol wint cultuurprijs stad Gent

Muzikant Osama Abdulrasol wint cultuurprijs stad Gent

Osama Abdulrasol Foto: if

Gent - De Cultuurprijs Stad Gent wordt in 2013 uitgereikt aan Osama Abdulrasol. Hij componeerde muziek en liederen voor diverse projecten, voor film en theaterproducties. Als producer en arrangeur werkte hij onder meer met Belgische, Arabische, Indische en Turkse groepen uit de jazzwereld en uit de experimentele en de wereldmuziek

Osama Abdulrasol groeide op in het Midden-Oosten en is klassiek Arabisch geschoold. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een permanente zoektocht naar kruisbestuiving met westerse muziekgenres (jazz, folk, enz.). Met zijn werk treedt hij als het ware vanuit de Arabische canon de westerse canon tegemoet, legt hij verbanden, laat hij de verschillende stromingen opgaan in een nieuwe ‘sound’ die onder andere herinnert aan het werk van Anouar Brahem (Tunesië) en Rabi Abou Khalil (Libanon). Zijn werk kan beschouwd worden als de artistieke reflectie van de culturele diversiteit zoals die de voorbije decennia in steden met open samenlevingen wereldwijd is ontstaan, ook in Gent.

Actief

Door zijn actieve rol binnen het Gentse muziekleven en zijn kennis van de Arabische en andere niet westerse muziekculturen heeft Osama Abdulrasol het muzieklandschap van Gent onmiskenbaar mee vormgegeven en verrijkt. Het stadsbestuur zal de prijs in het najaar aan de laureaat overhandigen tijdens een concertavond in De Centrale, waar het werk van Osama Abdulrasol centraal zal staan.

Qanoen

Op de qanoen speelde Osama Abdulrasol al zowat overal ter wereld. De qanoen is een snaarinstrument uit de familie van de citer (of zither) en is verwant met onder andere de cimbalom (Balkan), de santur (Indië), de hammered dulcimer (Ierland en VS) en de guzheng (China). Het instrument stamt uit het Midden-Oosten en zou Europa bereikt hebben rond de 11de eeuw. Als solist speelde hij onder andere met het Symfonisch Orkest van Antwerpen en het Vlaams Radio Orkest (beide onder leiding van Dirk Brossé), en hij trad op met de meest diverse muzikanten en groepen, onder andere Goran Bregovic, Lucilla Galeazzi, Tom Robinson, BJ Scott, Wannes Van de Velde, Luc de Vos, Arifa, Olla Vogala, Melike, Oblomow, Djamel, Mesopotamia, Weshm, Lula Pena, Elftwelvtrio, Jahida Wehbe, Ghada Shbeir, Woestijn ’93, Les Ballets C de la B, enz.

Hij speelde op verschillende internationale festivals in onder andere Nederland,
Groot-Brittannië, Mexico, Cuba, Duitsland, Frankrijk. Portugal, Egypte, Dubai, Koeweit, Libanon en Jordanië.


 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio