Inzameling taxussnoeisel tot 31 augustus op containerpark

Vergroot de hoop

Vergroot de hoop

Foto: if

Lo-Reninge - De West-Vlaamse afvalintercommunales zamelden vorig jaar 1.265 m³ taxussnoeisel in, goed voor de productie van 1.265 chemotherapieën. Tegelijk leverde dit ook 63.250 euro op die rechtstreeks de kankerbestrijding ten goede kwam.

“Dit jaar willen we in West-Vlaanderen nog beter doen”, zegt Evelyn Maertens van de afvalintercommunale IVVO. “De West-Vlaamse afvalintercommunales stellen als streefdoel om 2.014 m³ taxussnoeisel in te zamelen. Een symbolisch getal om het jaar 2013 af te sluiten en het nieuwe jaar 2014 aan te vatten. Een haalbare kaart? Waarom niet?”
De afvalintercommunale IVVO engageert zich opnieuw voor de inzamelactie ‘Vergroot de hoop’. Ook op het intergemeentelijk containerpark van Alveringem, Lo-Reninge en Vleteren in Elzendamme wordt taxussnoeisel ingezameld ten voordele van kankerbestrijding.
“Het snoeisel van de taxushaag bevat de kostbare stof baccatine die verwerkt wordt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker”, legt Evelyn Maertens het doel van de actie uit. “Maar voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop. Help daarom deze hoop te vergroten en breng tussen 15 juni en 31 augustus jouw taxussnoeisel gratis naar het containerpark.”
Het moet wel om jong taxussnoeisel gaan. Alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. De takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn. Dikke, bruine of houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar. Het snoeisel moet ook zuiver zijn. Snoeisel dat vervuild is met dorre bladeren, aarde, grind, gras of ander snoeisel wordt helaas geweigerd.
Het snoeisel kan los of in eigen zakken naar het containerpark worden gebracht. Om de actie nog meer in de kijker te zetten, krijgt ‘Vergroot de Hoop’ dit jaar ook de steun van tien ‘Taxus-Ambassadeurs’. Hun namen zijn Kurt Defrancq, Marijn Devalck, Pol Goossen, Sam Gooris, Ivo Mechels, Sergio, Luc Caals, Sven De Ridder, Greet Rouffaer en Lynn Wesenbeek.
Behalve in het containerpark in Elzendamme in Vleteren, kan ook taxussnoeisel gebracht worden naar de containerparken in Veurne, Heuvelland (Nieuwkerke), Koksijde, Nieuwpoort, De Panne, Diksmuide, Poperinge of het groenpark van Ieper. “Je levert hiermee grondstof die effectief verwerkt wordt tot medicijnen en bovendien wordt per kubieke meter taxussnoeisel 50 euro geschonken aan kankerbestrijding”, besluit Evelyn Maertens. “De afvalintercommunale IVVO en jouw gemeente maken de opbrengst van de taxusinzameling over aan het Kinderkankerfonds.”
Voor meer informatie over de actie ‘Vergroot de Hoop’ of over de openingsuren van het containerpark, kun je terecht bij de IVVO op het nummer 057 23 08 80, op www.ivvo.be en op www.vergrootdehoop.be. De actie loopt tot 31 augustus.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio