Scheur in gevel peutertuin De Dulle Grietjes naast Vrijdagmarktproject

Onderstraat afgesloten voor instortingsgevaar

Foto: Rudy Tollenaere

Gent - In de gevel van peutertuin ‘De Dulle Grietjes’ in de Onderstraat in Gent is een zware scheur vastgesteld. Om de veiligheid te garanderen is de straat volledig afgesloten voor alle verkeer, vanaf de werfzone van het nieuwe shoppingcenter tot en met de gebouwen van de peutertuin en de kleuterschool De Dulle Grietjes. Omdat er brokstukken naar beneden zouden kunnen vallen geldt er een volledig toegangsgebod voor zowel de peutertuin als voor de kleuterschool. De Onderstraat zal worden afgesloten voor alle verkeer.

De peutertuin is onmiddellijk verhuisd naar de gebouwen van de lagere school aan de overzijde in de Onderstraat. Na het bouwverlof wordt onderzocht welke maatregelen nodig zijn voor de gebouwen en hun gebruikers. De Stad Gent voorziet in ieder geval een noodoplossing tegen het begin van het nieuwe schooljaar.

Oorzaak

Het is voorlopig nog onduidelijk wat de precieze oorzaak is van het probleem. Bovendien is de weg over de ganse breedte van de Onderstraat verschoven in de richting van de vlak ernaast gelegen bouwput van het nieuwe shoppingcenter. Daar bouwt projectontwikkelaar MG Real Estate een gemengd winkel- en woonproject van 10.000m2 tussen de Onderstraat, de Lange Munt en de Vrijdagmarkt. Op deze plaats is al een diepe put gegraven. Daar moet een ondergrondse parking komen.

Peutertuin verhuisd

Toen de scheur in de gevel werd vastgesteld is onmiddellijk beslist om de peutertuin uit het gebouw te halen en onder te brengen in de gebouwen van de lagere school in de Onderstraat. De peutertuin blijft daar tot 5 augustus. Daarna wordt er opvang voorzien in andere kinderdagverblijven in de buurt. De ouders van de peuters werden hiervan op de hoogte gebracht.

Herstelling

Na het bouwverlof zal nagegaan worden hoe en op welke termijn de schade aan de gebouwen hersteld kan worden. De Stad Gent houdt alvast een noodoplossing achter de hand voor de start van het nieuwe schooljaar. Het spreekt voor zich dat de Stad geen enkel risico neemt met de veiligheid van de kleuters. Daarom zullen de kleuters opgevangen worden in de lagere school in de Onderstraat. De oudste leerlingen van de lagere school zullen  les krijgen op een andere plek in de buurt. Ook hun ouders zullen hiervan op de hoogte gebracht worden per brief.

Afgesloten voor alle verkeer

De Onderstraat is  een belangrijke voetgangers- en fietsersas tussen de Belfortstraat en de Lange Munt. Vooral tijdens de Gentse Feesten wordt de Onderstraat gebruikt door voetgangers die de drukte in Belfortstraat, de Kammerstraat en het Emile Braunplein willen vermijden. Bovendien wordt er veel geparkeerd in deze straat. Dit zal niet mogelijk zijn. De afsluiting voor alle verkeer van de Onderstraat zal worden gesignaleerd worden via de lichtkranten, zodat voetgangers zich er niet onnodig vastlopen. De bewoners van de Onderstraat zullen per brief op de hoogte gebracht worden van de situatie. Er komen ook borden die zullen vermelden hoe lang de Onderstraat afgesloten blijft.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio