Drie Zelzaatse fireobservers op Amerikaanse stage

Drie Zelzaatse fireobservers op Amerikaanse stage

Filip Van Acker (l), Bart Hosten (m) en Lars De la Ruelle zullen een stage volgen in het Amerikaanse sacramento Foto: Koen Van Waesberghe

Zelzate - Vandaag vertrekt Filip Van Acker, luitenant bij de Zelzaatse brandweer, voor de twaalfde keer op observatiestage naar het Amerikaanse Sacramento, vanaf dinsdag zullen brandweerman Lars De la Ruelle en ambulancier Bart Hosten hem vervoegen. Hun collega’s van de Belgische Fire Observers vzw kwamen vorige maand nog in de media wegens hun optreden na een vliegtuigongeval op de luchthaven van het Amerikaanse Philadelphia.

De brandweerdienst van Sacramento is een beroepsbrandweerdienst die instaat voor de veiligheid van 700.000 inwoners vanuit 24 brandweerkazernes.  De Zelzaatse brandweermannen maken deel uit van een groep van veertien bestaande uit brandweermensen van verschillende Belgische en Nederlandse korpsen.  De organisatie ligt in handen van de Fire Observers vzw, een organisatie die al sinds 1996 stages organiseert naar verschillende brandweerdiensten in de USA en Canada.

Voor Filip van Acker, ondervoorzitter bij de Fire Observers wordt dit zijn twaalfde trip richting de USA en nog steeds is het voor hem een uitdaging om dergelijke stages te organiseren. ‘Wij willen voor onze deelnemers een combinatie aanbieden van enerzijds de ervaringen bij de Amerikaanse brandweerdiensten en anderzijds een toeristisch programma en dit allemaal aan een betaalbare prijs’, aldus de luitenant, ‘ervaring en kennis uitwisselen onder collega’s is hierin natuurlijk mooi meegenomen.  Wat mij vooral opvalt aan Amerikaanse collega’s is de Brotherhood, de samenhang onder de collega’s en dit zowel op professioneel vlak als op privégebied.  De brandweer in de USA is immers één grote familie en het respect van de maatschappij is er zeer groot.’

Lezers die de avonturen willen volgen kunnen dit doen via de facebookpagina van de Fire Observers of via hun website op www.fireobservers.org.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio