Te klein
De huidige Roxy werd gebouwd in 1947, was oorspronkelijk een cinemazaal en aangekocht door het gemeentebestuur in 1969", vertelt schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA). "Van filmzaal werd het  geleidelijk omgevormd tot een podium -  annex theater-zaal."

Doorheen de jaren evolueerde het gebouw naar een volwaardige proffessionele zaal. 

"Er was evenwel een groot gebrek aan opslagruimte voor al het technisch materiaal dat verbonden is aan een theaterzaal", weet Truyman. "En ook de artiestenloge hadden meerdere functies. Zowas er ook een keukentje en was het de opslagruimte voor het poetsmateriaal. Daartussen zat dan ook nog een bureel geprangd voor de geluidstechnieker, en de artiestendouches. Kortom veel te veel op een kleine ruimte."

Polyvalente ruimte
Toen het pand van het voormalige café Monty, naast de Roxy, te koop kwam groeide bij het gemeentebestuur het idee om op het aanbod in te gaan, de theaterzaal uit te breiden en de zaal nog meer te proffesionaliseren. Maar we dachten daarbij niet enkel aan de uitbreiding van de opslagruimte en extra plaats voor de artiesten maar ook de realisatie van een vormingslokaal gelinkt aan het cultuuraanbod. Daarbij kan dat lokaal ook  gebruikt worden als polyvalente ruimte voor de Temsese verenigingen."

De realisatie is uitgegroeid tot een complex bouwwerk deels renovatie en deels nieuwbouw.

Ledverlichting
"Daarbij diende de nieuwbouw volledig aan te sluiten op het niveau van het podium", aldus schepen Truyman. "Zodat de artiesten rechtstreeks van in de foyer het podium kunnen bereiken. Tegelijk met deze werken werd vorig jaar ook de theaterzaal onder handen genomen. Zo werd er een nieuwe plankenvloer aangelegd en nieuwe vloerbekleding aangebracht, schilderwerken uitgevoerd en kwam er ook nieuwe technische bekabeling. Momenteel wordt de cinemazaal aangepakt. Zo kregen de zetels een nieuwe stoffering, is de vloerbekleding vernieuwd en werd er aan de treden ledverlichting aangebracht zodat als men even naar buiten moet tijdens een filmvoorstelling men makkelijk de trappen ziet."

De officiële opening van de artiestenfoyer, met zowat 200 aanwezigen, door waarnemend burgemeester Hugo Maes (CD&V) ging gepaard met een feestelijk en vooral muzikaal gebeuren in samenwerking met het Temsese vrouwenkoor Temsicantat en de muziekacademie.

Het cultuurseizoen in de Roxy start op 6 oktober met stand-up comedian Henk Rijckaert en zijn voorstelling 'Technostress'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio