Vrouwen aan zet bij Groen!

Waregem - Groen scoort als oppositiepartij in Waregem. Bovendien herstellen ze het onevenwicht aan vrouwen in het Waregemse bestuur.

Ook al zit ze in de oppositie, toch is Inge Vandevelde een van de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Waregem. Haar partij Groen! neemt vanaf januari drie zetels in op de maandelijkse gemeenteraad. "We zijn zeer blij met ons persoonlijk resultaat", zegt lijsttrekker Vandevelde. "Soms was er zelfs een vierde zetel in zicht, maar we hadden daar uiteindelijk 33 stemmen te weinig voor. Dat piekt een beetje, maar we blijven positief."

Niet alleen de campagne maar ook haar eigen constructieve werk in de gemeenteraad zorgt voor het mooie resultaat. Vandevelde kwam maandelijks tussen, over subsidies, milieu en groen in de stad. "Ik heb het drie jaar lang alleen gedaan en ik denk dat ik daarvoor beloond word", zegt Vandevelde. "Maar ik steek geen pluimen op mijn eigen hoed. Het is een én-énverhaal. We varen mee op de boot van de nationale groei en hebben gewoon een enthousiaste ploeg die een goede campagne heeft gevoerd."

Opvallend is dat Groen! haar drie zetels vult met uitsluitend vrouwelijke vertegenwoordigers, met naast Vandevelde ook Marij Vanlauwe en Hilde Malfait. "We zorgen voor wat vrouwelijk geweld in de raad", zegt Vandevelde. Daarmee counteren ze ook het mannelijk geweld van het Waregems schepencollege dat met Maria Polfliet (CD&V) maar één vrouwelijke schepen telt.

De partij wil zich in de oppositie vooral inzetten op groene thema's en op de mobiliteit. "We dromen ook van dorpspunten in de deelgemeentes, waar verenigingen terecht kunnen en mensen ook een koffie kunnen drinken." 

Groen! is uiteraard niet de enige oppositepartij in Waregem, maar wel de enige die groeit. SP.A haalt maar één zetel meer en ziet met Mario Verhellen een van haar boegbeelden vertrekken. Lijsttrekker Tom Demunter is de enige verkozene. "We kunnen natuurlijk niet tevreden zijn met het resultaat", reageert Demunter. "Onze jonge, nieuwe ploeg heeft zijn best gedaan, maar we moeten eerlijk dat een jaar tekort was. We hebben misschien fouten gemaakt. Dat moeten we eens analyseren."

Het kartel N-VA/Open VLD kon haar dromen evenmin verwezenlijken en daalt gezamenlijk van 8 naar zeven zetels. Lijsttrekker Michiel Vandewalle zegt dat hij "teleurgesteld is maar dat zijn partij wel de grootste oppostiepartij blijft."

Opvallend is dat enkele 'ouwe getrouwe' niet meer verkozen zijn binnen de oppositie. Denk maar aan Tonny Demuytere (SP.A) en N-VA'ers Théa Mestdagh, Jan Balduck en Bernard Loosveldt. De blauwe Guy Van den Eynde kon zich na zes jaar afwezigheid wel wéér laten verkiezen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio