Dat de Australiërs niet wakker liggen van dat WK, moet ons dat verwonderen? Wielrennen is en blijft een regionale sport, enkele roedels verdwaalde Angelsaksers niet te na gesproken.

Regionaal

Hans Vandeweghe Foto: rr

Nog een woordje over Contador. De theorie van dopingdeskundige Rasmus Damsgaard moet niet zomaar op de schop en verdient nader te worden bestudeerd. Damsgaard zei dat een kleine besmetting ook wel eens van een bloedtransfusie zou kunnen komen. (In de realiteit is dat 250 ml of nog minder bloed dat wordt opgedruppeld).

Hij bedoelde bloed dat in een trainingsperiode werd besmet door dat clenbuterol. Geen onzintheorie, want zo werd Floyd Landis op testosteron betrapt in 2006. Het stak nog in zijn reservebloed maar wel in een hoeveelheid die volstond om elk alarm te laten afgaan.
Anderzijds moeten we ons steeds weer de vraag stellen of we hier de bewijslast niet omkeren. Behalve de vaststelling dat het gebruik van clenbuterol gezien de pakkans ook in een trainingsperiode ronduit dom is (en dat Spaanse renners echt veel meer van doping kennen), pleiten veel sterkere argumenten in het voordeel van Contador.

Het verleden van een sport mag geen aanleiding geven tot het uitvergroten van een plausibele theorie in zijn nadeel als een nog meer plausibele theorie in zijn voordeel pleit. De recent overleden IOC-voorzitter Samaranch is ooit in volle Festina-tijd gevild om de woorden ‘alleen wat bewezen wordt, moet worden bestraft’.

En als u nu dacht dat donderdag de sportwereld is vergaan, dat viel best mee. Soms is het goed de buitenlandse pers te lezen. De Wall Street Journal, Europese editie, opende gisteren haar ene sportbladzijde met de koppels die zijn gevormd voor de aanstaande Ryder Cup. Dat is golf. Contador staat in de ‘kortjes’, tien lijnen of zo.

De Europese versie van de International Herald Tribune had wel een verhaal over Contador, maar eerder klein. Het stond onderin de pagina. Bovenin werd geopend met de Ryder Cup. Soms is het een voordeel een regionale sport te zijn.

Het was anders best een vermakelijke week. Ze begon met een memorabel interview of een poging tót – van Christophe Vandegoor met Cadel Evans. Ik doe dit vak al een tijdje – zo’n 30 jaar – en ik heb al wat grote sterren en moeilijke mensen geïnterviewd, jawel ook van het slag Evans, maar nooit heeft iemand tegen mij gezegd dat ik hem niet inspireerde en dat ik er als een zak bij zat.

Dat is ongeveer wat Evans de VRT-collega aanwreef. Nu is Vandegoor vooral een goeie verteller en de warme zomernamiddagen met zijn radiostem op mijn terras waren ook dit jaar weer hoogtepunten. Hij is evenmin een autistische ADHD’er als Evans en dus was Vandegoor misschien wel een miscast voor een goeie babbel met Evans. In elk geval was het een erg flauw interview, maar het flauwste vond ik dat Vandegoor en de VRT het opportuun vonden om dat uit te zenden, de beledigingen incluis. Het kan andere sporters alleen maar op ideeën brengen.

Grappig was van de week ook het gedoe met de Australische politie die de Belgische équipe op de Great Ocean Road had tegengehouden en de heisa die dat in de media teweegbracht. Niemand die erbij vertelde dat de file helemaal niet werd veroorzaakt door de wagen van Dirk Dewolf en de twee keer vijf coureurs achter die wagen, maar door al die volgers – media en aanverwanten – die fotograferend en filmend in een lange sliert braaf achter die groep bleven aanrijden, waardoor er geen Australiër meer over de witte lijn durfde.

Overigens moet je niet zover gaan als Australië om van de weg te worden gehaald als je met twee naast elkaar rijdt. Dat overkomt wekelijks wielertoeristen in Zeeland, dat stukje België tussen Sluis en Antwerpen, dat ooit verkeerdelijk bij Nederland is aangehecht.
En dat de Australiërs niet wakker liggen van dat WK, moet ons dat verwonderen? Wielrennen is en blijft een regionale sport, enkele roedels verdwaalde Angelsaksers niet te na gesproken. L’Equipe rekende het van de week nog voor. Van alle grote wedstrijden – WK’s en de vijf grote klassiekers – die ooit werden georganiseerd zijn er 802 op de 822 gewonnen door Europeanen.

Het is maar een schot voor boeg, goedbedoeld: als Gilbert zondag wint, is hij kampioen van de kleine regio genaamd Koers op deze aardkloot en ook niet meer dan dat. Er is maar één probleem: wij hebben zo hard geroepen dat Gilbert zo goed is, dat iedereen op zijn wiel zal rijden en hij géén wereldkampioen wordt.
 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.