Temse, stripgemeente met een uniek palmares.

Temse - Temse heeft een reputatie opgebouwd als stripgemeente dankzij de samenwerking tussen de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur.

Burgemeester Luc de Ryck geeft naar aanleiding van de voorstelling van het zesde album waarin Temse een hoofdrol speelt, graag een overzicht van de diverse stripinitiatieven in de gemeente:
'Nagenoeg alle Vlaamse stripgrootmeesters zijn gevierd – sommigen meer dan één keer – wat telkens gepaard ging met een waaier aan activiteiten: Willy Vandersteen, Morris, Paul Geerts, Bob De Moor, Jef Nys, Merho, Karel Biddeloo, POM, Willy Linthout, Hec Leemans, Jeff Broeckx, Jan Bosschaert, Jean-Pol, Jean Graton en Steve Van Bael.
Er verschenen niet minder dan 23 luxe-uitgaven van strips (dikwijls ook super-luxe-uitgaven), waaronder nagenoeg alle biografische verhalen van grote Vlamingen van Jef Nys.
Temse speelt een hoofdrol in zes strips: Het schone avontuur van een bakkersjongen (= de zaligverklaarde Temsese priester Poppe; auteur: Jef Nys), Tazuur en Tazijn (Suske en Wiske), Haaiman (Kiekeboe), De waterdemon (De Rode Ridder), Het zevende zwaard (Jommeke) en De vloek van Myra (Figaro).
De covers van het Kiekeboe-verhaal Bij verdiensten en het Urbanusverhaal De slungel van de jungle verwijzen naar Temse (burgemeester Luc De Ryck staat op de voorpagina). In Tazuur en Tazijn komt de burgemeester (toen nog schepen) zelfs voor.
Bijzondere gelegenheden gaan gepaard met speciale publicaties (affiches, almanakken, brochures, ex librissen…).
Jaarlijks wordt een Nieuwjaarskaart uitgegeven geïllustreerd door een Vlaams striptekenaar, met Temse nadrukkelijk in beeld. Die illustratie wordt dan ook gebruikt voor de frontpagina van de jaarlijkse gemeentelijke Uit- Activiteitenkalender.
Aan de bib staat het standbeeld van Jommeke van Valeer Peirsman, geschonken door Jef Nys.
Op de 5de verdieping van AC De Zaat word je verwelkomd door een bas-reliëf van Jommeke & co van beeldhouwer Harry Verbeke, naar een ontwerp van Jef Nys (schenking Culturele Vereniging Spirit).
Jaarlijks vindt ten minste één stripexpo plaats.
In het raam van de viering van striptekenaars heeft de tekenprijskamp Ereprijs Jos Hoste het jongste decennium in de regel een stripheld als onderwerp.
Striptekenaars worden geregeld ingeschakeld in evenementen (vb. Radio 2-wandeldag, Kaaifeesten…).
Een absoluut hoogtepunt: de viering van Jommekes 50ste verjaardag (+ voorstelling biografie Jef Nys van de hand van Luc De Ryck), met als eregast Vlaams minister-president Yves Leterme.
De Temsese beeldhouwer Valeer Peirsman, o.a. schepper van Temses beroemde beeldengroep De kaailopers op de Wilfordkaai, creëerde de standbeelden van Jommeke in Middelkerke en Temse. In 2007 vervaardigde hij in opdracht van de resp. gemeentebesturen het beeld van Kiekeboe (Zoersel) en de buste van Willy Vandersteen (Kalmthout).
In 2009 werd een tentoonstelling gewijd aan het oeuvre van Paul Geerts (géén strips)
In 2010 werd een groepstentoonstelling georganiseerd, waarbij 19 striptekenaars hun kunstwerken (géén strips) etaleerden.
Temse was de eerste gemeente die informatieve borden met Suske & Wiske en Jerom plaatste.'

 


 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio