Politie waarschuwt voor reclameronselaars

Meerhout - De problematiek van reclameronselaars is bekend. Toch worden nog regelmatig handelaars het slachtoffer van deze malafide praktijken. Reclameronselaars hebben verschillende manieren om handelaars te misleiden.

Regelmatig stelt een ronselaar zich voor als commercieel verantwoordelijke van een lokale bedrijfs- of stadsgids of als medewerker van een overheidsdienst. Voor een advertentie in deze gids die commercieel weinig voordeel biedt, moet de handelaar veel betalen. Een andere veelgebruikte manier is het opsturen van een brief met een aantal foutieve gegevens in. Wanneer de handelaar de gegevens aanpast, ondertekent en terugstuurt, heeft hij onwetend een overeenkomst aangegaan. Spijtig genoeg gaan in België de reclameronselaars voorlopig vrijuit voor deze malafide praktijken, maar als de ronselaar een gedupeerde voor de rechter daagt voor het niet betalen van de kosten, is de kans groot dat het slachtoffer vrijuit gaat.

 

Wat kan je best doen indien je onwetend een overeenkomst hebt afgesloten?
Stuur een aangetekend protest naar de reclameronselaar en doe aangifte bij de lokale politie. Breng ook UNIZO en de overheidsdienst ‘controle en inspectie’ op de hoogte. UNIZO heeft een speciaal meldpunt voor deze malafide praktijken. Je kan hiervoor bellen naar 078/35 39 39 of mailen naar service@unizo.be. Meer informatie vind je ook op hun website van UNIZO.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio