Bosbouwers uit Reinhart Westfalen bezoeken kloempen bosgroep Zuiderkempen

Duitse bosbouwers nieuwsgierig naar Kempense kloempen

Duitse bosbouwers nieuwsgierig naar Kempense kloempen

Foto: Bosgroep

Westerlo - Duitse bosbouwers uit Reinhart Westfalen zakten af naar Vlaanderen om de aanpak van de bosgroep Zuiderkempen te leren kennen. Ze waren benieuwd naar de fameuze kloempen die de bosgroep in hun werkingsgebied aanplant.

Het bezoek van de Duitse bosbouwers resulteerde in een leerrijke uitwisseling. De Duitse bosbouwers waren zeer enthousiast over de aanpak van bosgroep Zuiderkempen. 'De bosgroepen spelen een belangrijke rol in het landschapsbeleid van de provincie Antwerpen. De bosgroepen bieden aan meer dan 4500 privéboseigenaars ondersteuning wat overeenkomt met 43 % van de totale bosoppervlakte in de provincie Antwerpen. Samen met hen gaat de provincie Antwerpen voor een duurzamer bosbeheer en meer én gevarieerde bossen. We proberen de lokale besturen, boseigenaars, inwoners, betrokkenen en gebruikers met elkaar te verzoenen rond een gedragen visie en hen te overtuigen om mee te werken aan een gevarieerd landschap. De bosgroepen hebben in de loop der jaren heel wat expertise en kennis opgebouwd die ze graag nationaal en zelfs internationaal delen om zo de biodiversiteit en de kwaliteit van de leefomgeving te kunnen verbeteren', aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu.

Ook het speciale kloempenbier kon de Duitse delegatie wel bekoren. Elke boseigenaar die een kloemp plant, krijgt het kloempenbier cadeau. De Duitse collega’s mochten het speciale biertje voor de gelegenheid ook aan hun lippen zetten.

Kloempen
Kloempen zijn kleinschalige bosaanplantingen van 40 bomen rond een herkenningspaal. De bosgroep wil er in 20 jaar 1000 planten. Dit past in de toekomstvisie van de bosgroep waarbij meer aandacht wordt besteed aan variatie in het bos. Elke kloemp heeft een peter die de zorg voor de kloemp voor zijn rekening neemt. De peters krijgen op hun beurt hulp van een EHBO-team. Een EHBO-team is een groep van vrijwilligers die instaat voor ‘Eerste Hulp Bij Opgroeiend bos’. Door de goede verzorging groeien kloempen na 40 à 60 jaar uit tot 1 fantastische toekomstboom met een hoge landschapswaarde en uitstekende houtkwaliteit.

Info www.bosgroep.be
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio