Verbroedering en concert Tweede Gidsen te Zelzate

Verbroedering en concert Tweede Gidsen te Zelzate

Foto: © Gemeentebestuur Zelzate

Zelzate - Op vrijdag 22 mei wordt de 75ste verjaardag gevierd van de zware gevechten die aan het kanaal plaats vonden tussen de Duitsers en het regiment 2de Gidsen. Het concert gebracht door de Koninklijke Muziekkapel staat dan ook in het teken van deze gevechten.

Tijdens een persconferentie op het gemeentehuis werd de nodige uitleg gegeven wat betreft de activiteiten van de 22ste en over het concert ’s avonds. Waren aanwezig: Frank Bruggeman, burgemeester; Gert Van Rijckegem, luitenant-kolonel; Jean-Claude Pochet, kolonel op rust; Guy Verbuyst, gemeentesecretaris en Jan Van Kerckhove, communicatieambtenaar. Uiteraard kon een kort overzicht van die 75 jaar niet ontbreken. Het begon op 23 mei 1940 toen de Gidsen tot driemaal toe een poging van de Duitsers om het kanaal over te steken konden afslaan. Dit echter met grote verliezen aan beide zijden. In 1955 werd het monument ter nagedachtenis opgericht. 1961 was het jaar waarin de Gidsen opnieuw operationeel werden in Duitsland. Twee jaar later werd Zelzate peterstad. In 1994 werd de eenheid ontbonden en de manschappen verdeeld over andere eenheden. De Leopardtank staat sinds 2000 op het busplein. De burgemeester klaagt als politieker aan dat er grote besparingen doorgevoerd worden in het leger en vreest dan ook dat de samenwerking niet zal blijven.

Opgelet: gewijzigde inschrijvingsdagen. Er kan nog tot en met 18 mei worden ingeschreven voor het concert om 19.30 uur in de sporthal van Sint Laurens. Zeker de moeite waard om aanwezig te zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio