Zelzatebrug krijgt facelift

Zelzatebrug krijgt facelift

Foto: © Luc Colleman

Zelzate - Wie er regelmatig over moet kan er van meespreken: gesloten slagbomen en lange rijen voertuigen.

Nochtans werd er tijdens de officiële ingebruikname in 1968 beweerd dat de brug veel minder open en dicht zou moeten omdat ze hoger boven het water werd gebouwd. Helaas had toen niemand een glazen bol, want ondertussen is zowel het wegvervoer als de scheepvaart exponentieel toegenomen, met alle nadelen als gevolg.

Het oorspronkelijk wegdek met tegels was degelijk en heeft het vrij lang volgehouden. Wegens het gebrek aan onderhoud was de schade groot en heeft AWV de ongelukkige beslissing genomen om een geasfalteerd wegdek aan te brengen. Door de fysieke krachten van gewicht van vrachtwagens en het hangen van het wegdek bij openstaande brugdelen, is het wegdek onderhevig aan snelle slijtage.

Daarom wordt het wegdek vervangen en is de brug afgesloten voor het wegvervoer. Fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik maken van de brug. Het wegverkeer rijdt via de omleiding door de Zelzatetunnel en ADR-transport volgt de route via Sas-van-Gent. Er wordt gewerkt van zaterdag 26 mei om 06.00 uur tot en met vrijdag 1 juni om 20.00 uur. Omdat de hydraulische cilinders die voor de beweging van de brugdelen zorgen ook aan vervanging toe zijn, werd beslist om van deze periode ook gebruik te maken. De brug zal hierdoor volledig ontoegankelijk zijn(1 deel open en 1 deel dicht) op maandag 28 mei van 23.30 uur tot 03.30 uur en op dinsdag van 23.30 uur tot 03.30 uur.

Velen vrezen dat vroeg of laat er een ernstig technisch defect zal zijn met langdurige stremming, zowel voor het wegverkeer als de scheepvaart. De economische schade zal dan ook navenant zijn. De Gentse haven maakt zich hierover weinig zorgen, maar op het kabinet van minister van mobiliteit Ben Weyts zijn ze toch wakker geschoten, want er wordt toch al eens overlegd wat er in de toekomst in de plaats komt van de huidige brug.

Bij De Lijn is er na navraag blijkbaar nog geen planning opgemaakt voor een aangepast rijschema tijdens de onderbreking van de brug. Omrijden via de Zelzatetunnel wordt uitgesloten wegens het grote tijdsverlies. Waarschijnlijk komt de eindhalte aan de oprit van de brug kant Zelzate-West. Verdere info wordt gecommuniceerd van zodra ze klaar zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio