55 serviceflats en 2500 m³ winkeloppervlakte te koop

'De Mispelaer' verbindt M2 met Pauwengraaf

Foto: Architectuur Depot

Maasmechelen - Langs de Koninginnelaan, op de parking tegenover M2, komt ‘De Mispelaer’, een groot gebouw met winkels, serviceflats en een fonkelnieuw plain. Het Wit-Gele Kruis verhuist er ook naartoe. Over anderhalf jaar, tegen Nieuwjaar 2016, is alles klaar.

Met dit project slaan de Maasmechelse projectonwikkelaar Jos Jans van Solid Invest en de Geelse aannemer Janssen meer dan twee vliegen in één klap.

‘Winkelcentrum M2 en de Pauwengraaf vormen geen commercieel geheel’, beseft Jos Jans. ‘Door ons project komt er een logische aansluiting waarbij de winkelwandelaar vlot en via een aantrekkelijk plein met winkels van M2 naar de Pauwengraaf kan stappen, of omgekeerd. Bovendien spelen we met De Mispelaer in op de nood aan commerciële ruimte en bieden we vooral een antwoord op de aanzwellende vraag naar aangepaste woonvormen, want onze vergrijzende samenleving heeft straks zorg nodig, liefst zo veel en zo lang mogelijk in een veilige en comfortabele thuissituatie.’

‘We zijn met dit project dan ook ideaal gelegen’, vult zijn collega Ben Janssen aan. ‘Middenin het commerciële centrum van Maasmechelen, met horeca en winkels op loopafstand, wat ook geldt voor het cultuurcentrum, de academie en het vele groen van de Cité en het Nationaal Park.’

Jans en Janssen beginnen in augustus te bouwen, wat een investering van 16 miljoen euro vergt. Het gebouw vormt de kop van het nieuw aan te leggen Koudenbergplein, dat dus letterlijk de ‘link’ vormt tussen M2 en de Pauwengraaf.

‘Het is een modern gebouw met op het gelijkvloers een grote winkelruimte, met daar boven een woonproject bestaande uit serviceflats. De architectuur is hedendaags, met veel aandacht voor ruimte en licht. Opvallend is de grote, zeven meter brede galerij aan de zijde van het nieuwe plein. Op die manier ontstaat er een heel expressief gebouw met aan de zijde van het plein een ruime overdekte voetgangersgalerij’ zegt Frank Jaspers van Architectuur Depot.

In totaal is 2500 vierkante meter winkeloppervlakte voorzien. ‘Er kunnen verschillende winkels komen. De grootte laten we afhangen van wat huurders verwachten’, zegt Ben Janssen.

Boven de winkelruimte bevinden er zich drie etages serviceflats (= assistentiewoningen). De flats zijn bedoeld voor senioren die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Er is keuze tussen appartementen van verschillende grootte, met één of meerdere slaapkamers. De in totaal 55 serviceflats worden individueel te koop aangeboden. ‘Dit is een primeur in Maasmechelen, stelt Jos Jans.

Service op maat

Om het zelfstandig wonen zo lang mogelijk te waarborgen, wordt er een uitgebreid servicepakket samengesteld, waarvan bewoners kunnen gebruikmaken. Onder meer het contact met de woonassistent, het gebruik noodoproepsystemen, crisis- en overbruggingszorg, brandverzekering en inboedelverzekering, het gebruik van de wasserette en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen en de buitenzijde ramen serviceflats zijn inbegrepen.

Wit-Gele Kruis Limburg

Voor het invullen van dit vaste servicepakket wordt nauw samengewerkt met het Wit-Gele Kruis Limburg. ‘Wij beschikken over een uitgebreide expertise op het vlak van ouderenzorg’, stelt directeur Luc Bijnens. Ook het afdelingskantoor van het Wit-Gele Kruis Maasmechelen verhuist naar de gelijkvloerse verdieping van het gebouw en dit naast het kantoor van de woonassistent. De site van het Wit-Gele Kruis op de hoek van de Koninginnelaan met de Rijksweg krijgt een andere invulling na de afbraak van het huidige gebouw, dat ooit werd gebouwd voor een hamburgerketen.  

Wonen rond een centrale binnentuin

‘De serviceflats worden per verdieping ontsloten via een brede galerij, waaraan per flat een privatief terras is gekoppeld. Deze galerijen kijken uit op een centrale binnentuin die gelegen is bovenop het dak van de gelijkvloerse winkel. Dit is toch wel een uniek gegeven’, vertelt Hubert Janssen van Aannemingen Janssen over het bouwconcept.

Aansluitend op de centrale binnentuin bevindt zich Kaffee De Mispel. Zowel de tuin als het Kaffee zijn voor de bewoners en hun bezoekers een ideale ontmoetingsplek voor een gezellige babbel of een spelletje petanque met de buren.

Het Koudenbergplein

‘De rode parking tegenover het restaurant Zero Zero zal tijdens de werken gebruikt worden als werfzone door de aannemer. Na realisatie van het project, een privé investering van 16 miljoen €, wordt een nieuw plein aangelegd door de projectontwikkelaars in samenspraak met de gemeente Maasmechelen’, stelt Ben Janssen. Dit nieuwe stadsplein kan gebruikt worden voor lokale evenementen zoals het straattheaterfestival Del Mundo.

De verkoop van de individueel te koop aangeboden serviceflats start vrijdag 16 en zaterdag 17 mei in De Mangerie.

Hier meer informatie. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio