Nooit Meer Keizer: het Requiem van Mozart met beklijvende tekst van Marc De Corte

Meer dan 600 mensen waren vorige week zaterdag in Studio M getuige van een schitterend project waarbij het Melse koor Pojedu, samen met het Academiekoor August De Boeck uit Asse en het gemengd koor Fa.Si.nant uit Drongen-Baarle, een combinatie bracht van muziek en woord:het Requiem van W.A. Mozart, verweven met het verhaal 'Nooit meer Keizer', geschreven door Marc De Corte.

Het Requiem van Mozart is voor elk koor een droom om uit te voeren. Dat was niet anders voor gemengd koor Pojedu uit Melle. Wat zij samen met twee andere amateurkoren uit Asse en Baarle-Drongen op zaterdag 15 november in Studio M brachten, is meer dan Mozarts meesterwerk. 

Originele aanpak

Naar het idee van Johan Van der Beken, dirigent van Pojedu en van Academiekoor August De Boeck, werd de muziek op gedurfde wijze een drietal keer onderbroken om plaats te maken voor het verhaal van Edouard, soldaat aan het Belgische front, dat van zijn moeder Clémence en dat van Keizer Wilhelm II. Over droom en werkelijkheid, over jeugd en onschuld, over ambities en geluk, maar dan vooral over het verlies ervan.

Het monumentale van de muziek contrasteerde prachtig met de eenzame stemmen van de vertellers. Mozarts tijdloze muziek werd in deze productie geactualiseerd tot een gepast in memoriam voor de Groote Oorlog.

Tel daarbij de sterke prestatie van de drie amateurkoren, die zich ondersteund wisten door een goed kamerorkest, knappe solisten en een bevlogen dirigent.

Wie de voorstellingen in Asse en Melle gemist heeft, kan nog terecht op zaterdag 29 november in CC Weststrand in Dilbeek.

Met Jenny Spanoghe (viool), Hilde Coppé (sopraan), Inez Carsauw (alt), Yves Saelens (tenor), Jan Van der Crabben (bas), Academiekoor August De Boeck (Asse) Pojedu (Melle), Fa.Si.nant (Drongen-Baarle), Orkest Arc-en-Ciel.

Algemene leiding: Geert Soenen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio