Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) op herdenking slachtoffers Bende van Nijvel vlijmscherp voor Justitie: "Stop met aan juridische hypocrisie te doen"

Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) op herdenking slachtoffers Bende van Nijvel vlijmscherp voor Justitie: "Stop met aan juridische hypocrisie te doen"

Links op de foto Justitieminister Koen Geens (CD&V), rechts Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Die laatste opperde vanochtend striemende kritiek op Justitie. Foto: Leen De Smedt

Aalst - Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) haalde vanochtend op de herdenking van de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst opnieuw hard uit naar Justitie. "Slachtoffers en nabestaanden blijven meer dan ooit achter met het gevoel dat Justitie rot is. En wie kan hen eigenlijk ongelijk geven?" Vanavond vindt in Aalst ook een witte mars plaats waaraan heel wat nabestaanden deelnemen.

 

"Vorig jaar stonden we hier allemaal tesamen zoals vandaag, maar toen met een hernieuwde hoop", sprak D'Haese (N-VA) voor de nabestaanden, minister van Justitie Koen Geens (CD&V), politieke afgevaardigden en sympathisanten op de stedelijke begraafplaats van Aalst. "Recent kregen we vanuit het parket te horen dat de Reus dan toch niet de Reus zou zijn. Nochtans heeft hij het bekend op zijn sterfbed aan naaste familieleden. Bekennen om lid geweest te zijn van een moorddadige bende criminelen, lijkt me nu toch niets iets waar men zou over fantaseren tijdens de laatste uren van iemands leven."

"Stop met aan juridische hypocrisie te doen"

"Ik denk trouwens ook dat er niet één mens ter wereld is die meer op die robotfoto lijkt dan de bewuste Bonkoffsky", ging de Aalsterse burgemeester verder. "Slachtoffers en nabestaanden blijven nu meer dan ooit met het gevoel achter dat niet alles mag gezegd en geweten worden. Dat Justitie rot is. En wie kan hen eigenlijk ongelijk geven? Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat Justitie Aalst tracht te sederen. Stop alstublieft met aan juridische hypocrisie te doen door de dag voor de herdenking nog een huiszoeking te laten plaatsvinden. Ofwel forceert men doorbraken en stopt men doofpotoperaties, maar als dat niet gaat, zullen de boeken in dit dossier neergelegd worden en dan zal de maatschappij voor dit aspect het faillissement van de Justitie uitspreken." 

"Dit is geen show" 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukte in zijn speech dat er wel hard wordt gewerkt in het Bendedossier. "Het onderzoek wordt zeer ernstig gevoerd, dit is geen show", aldus Geens. "Met een aantal wetgevende en operationele maatregelen hebben we het onderzoek naar de Bende van Nijvel een nieuw leven gegeven. We hebben dat gedaan met de wetgeving op spijtoptanten en door de zaak bij het federaal parket onder te brengen met twintig speurders, vijf analisten en twee experten. De slachtoffers hebben hun hulp destijds maar met mondjesmaat gekregen", aldus Geens. "Op dit moment wordt in het parlement een wetsontwerp besproken voor slachtoffers van cold cases opdat zij een dossier kunnen heropenen. De slachtoffers weten dat, en hebben verschillende keren van het federaal parket een goede toelichting gekregen van de situatie zoals ze op dit ogenblik bestaat. 

Ik ben hier om te zeggen dat, voor zover ik Justitie ken, dit hard zijn best doet om de waarheid alsnog aan het licht te brengen. Een geliefde verliezen in de omstandigheden waarin dat gebeurd is 33 jaar geleden, is het meest vreselijke wat een mens kan overkomen."

Huiszoeking dag voor herdenking

David Van de Steen, die dag op dag 33 jaar geleden zwaargewond raakte bij de raid en daar zijn vader, moeder en zusje kwijtraakte, fronste de wenkbrauwen bij de speech van de minister. "Ik vond de speech van onze burgemeester erg goed", aldus Van de Steen. "Die was to the point en verwoordde het gevoel dat we allemaal hebben. Geens vertelde dat wij als slachtoffers op de hoogte gehouden worden van het dossier voor slachtofferhulp en dat is niet waar, want ik heb daar nog niets over ontvangen."

"We vragen ook het parket om rechtstreeks met ons te communiceren, maar dat gebeurt niet", aldus Van de Steen, die ook zijn vragen omtrent het onderzoek benadrukte. "Eén dag voor de herdenking gebeurt er plots een huiszoeking: november blijkt de maand dat het dossier dan heel levend wordt. Meer dan ooit begrijpen de mensen dat dit dossier jarenlang werd gemanipiuleerd. Eén van de speurders is vorig jaar bij mij geweest op het politiebureel van Aalst en gaf daar aan 90 procent zeker te zijn dat die man (Christiaan Bonkoffsky, nvdr.) erbij was als één van de daders, en hij had er argumenten voor. Kort daarna is die speurder weg op ziekenverlof met een depressie. Dan stel je je toch vragen. Op deze manier bouw je geen vertrouwen op in het onderzoek. We willen de waarheid weten, hoe erg ze ook is." 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio