Twee verrassingen in nieuw stadsbestuur van Aalst

Aalst - Ze mochten zich vrijdag zelf voorstellen, de schepenen die vanaf 2019 het nieuwe stadsbestuur van Aalst vormen. Opvallend: Caroline De Meerleer (N-VA) zal na drie jaar het schepenambt van partijgenoot en vertrouwelinge Mia De Brouwer overnemen. Dat Matthias De Ridder (N-VA) erbij zou zijn, verbaast niemand, wel dat hij verantwoordelijk wordt voor het hete hangijzer Financiën.

De coalitieknoop werd in Aalst woensdagavond ontward: N-VA (16 zetels), CD&V (6 zetels) en Open VLD (4 zetels) vormen samen het nieuwe stadsbestuur met 26 op 43 zetels. 

Nieuwkomers in het schepencollege zijn Matthias De Ridder en Caroline De Meerleer. Van die eerste was het al duidelijk dat N-VA hem als vijfde verkozene niet langer links kon laten liggen. Opmerkelijk zijn wel zijn bevoegdheden: waar verwacht werd dat De Ridder de post 'Evenementen' zou krijgen, de enige kavel die verhuist van de CD&V-naar de N-VA-portefeuille, mag De Ridder zich de komende zes jaar buigen over Financiën. Hij krijgt er ook Gebiedsgerichte werking bij, voorheen een bevoegdheid van partijgenoot Caroline Verdoodt. "Ik denk dat niemand had verwacht dat ik Financiën zou krijgen", geeft Matthias De Ridder toe, "maar ik ben er eigenlijk blij mee, want er zijn veel ambitieuze projecten in onze stad en dat is goed, maar alles moet betaalbaar en binnen het budget blijven. Ik ben blij dat ik niet de kruimels krijg, maar een volwaardig departement." Het is burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zelf die het nieuwe gezicht van Evenementen wordt.

Binnen budget

Het is hoe dan ook een risico voor de kersverse schepen, want de kritiek van de oppositie luidde dat D'Haese en zijn college “het geld uit ramen en deuren gooien”. Ook Open VLD, dat nu deel uitmaakt van het college, waarschuwde in 2014 nog dat “de volgende generaties zullen betalen voor het financieel wanbeheer van deze meerderheid”.

Na de realisatie van onder meer de bibliotheek, het sportcomplex en de jeugdzaal wil de stad nu het administratief centrum aankopen, een historisch museum realiseren op de Pupillensite, een grote veiligheidskazerne bouwen voor politie en brandweer, de Tragelsite verder ontwikkelen, het zwembaddossier afwerken, de Grote Markt heraanleggen en een parking onder het Esplanadeplein bouwen. De Ridder riskeert de schuld te krijgen als het geld op is en de belastingen verhoogd moeten worden — al staat in het bestuursakkoord dat dat niet mag gebeuren — of als geplande projecten niet gerealiseerd kunnen worden. “Dat ga ik niet toestaan”, zegt De Ridder. “De verantwoordelijkheden zijn gedeeld, maar Financiën is wel mijn bevoegdheid dus ik zal erop toezien dat iedereen binnen zijn budget blijft. Ik heb er geen schrik voor.” Voor zijn restaurant De Frigo en de aangrenzende slagerij De Ridder heeft hij inmiddels iemand aangeworven.

Schepenwissel in 2022

Daarnaast is Caroline De Meerleer de surprise. Het gemeenteraadslid, die met 1714 stemmen in haar partij als zevende werd verkozen, zal vanaf 1 januari 2022 de bevoegdhden van Mia De Brouwer als schepen van Bevolking, Toerisme, Burgerlijke Stand en Senioren overnemen. Daar komt ook het nieuwe ambt 'Dierenwelzijn' bij. "Ik kijk er zeker en vast naar uit", zegt De Meerleer, die nu op het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) werkt. "De verkiezingsuitslag heeft een beetje voor zich gesproken", zegt ze. "Mia heeft de finale beslissing genomen, en ik ben zeer blij dat ik deze kans mag grijpen."

Voor de schepenen die van het huidige bestuur naar het nieuwe meegaan, blijft het gros van de bevoegdheden gelijk. Huidig OCMW-voorzitter en schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) wordt voorzitter van het 'bijzonder comité sociale dienst' nu het OCMW en de stad één instelling gaan vormen. 

Bij CD&V worden de bevoegdheden van uittredend schepen Iwein De Koninck verdeeld onder de twee schepenen die na de verkiezingsuitslag mogen blijven: Ilse Uyttersprot (CD&V) neemt er bij haar huidige kavels Sport, Cultuur, Vrije Tijd en Facility nog Jeugd en Kerkfabrieken bij. Ze blijft ook voorzitter van het SportAG. Katrien Beulens houdt Economie en Landbouw en wordt ook bevoegd voor Gezin, Energie en Leefmilieu. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio