'De dash is eruit': de woorden van de N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen in mei vorig jaar over de regering, bleken profetisch. De Aalsterse carnavalsgroep De Zwisjelmoizen koos als enige voor een nationaal politiek thema en beeldt de uitspraak van De Wever uit op haar wagen de komende stoet. Voor de Antwerpenaar was dat, en het feit dat hij deze ochtend toch al in Gent was, reden genoeg om de carnavalisten deze namiddag eens te bezoeken in hun werkhallen.

Impressive

"Wat voor een buitenstaander enorm opvalt, is dat heel de levende samenleving gemobiliseerd is tijdens carnaval", sprak De Wever. "Aalst telt rond de 80.000 inwoners (85.715 volgens de meest recente cijfers, nvdr.), maar je stelt je de vraag van waar al die mensen blijven komen en hoeveel tijd hebben ze in die wagens en kostuums hebben gestoken. Als je hier bent, dan zie je de making-of en dat is wel impressive natuurlijk. Die mensen zijn hier op een vrije zaterdag aan het werk, ik hoor dat die werkplaats binnenkort dag en nacht opengaat, en ik kan me dus voorstellen dat als de stoet uitgaat de ontlading gi-gantisch moet zijn." 

"Ilse hielp me om Lul van het Jaar te worden"

Zijn eerste aanwezigheid op Aalst carnaval herinnert De Wever zich nog levendig. "Ik had toen nog geen correct beeld van de stoet: ik dacht, ik ga na een paar uur vertrekken want ik moest in het Sportpaleis zijn - ik was door Humo uitgeroepen tot Lul Van Het Jaar en ik wou die prijs absoluut gaan absoluut gaan halen", vertelt De Wever. "Maar ik besefte pas toen de stoet begon hoe groot dat was en hoe Aalst in een soort 'lockdown' gaat als die begint. En dan begon het ook nog ongelofelijk te sneeuwen", gaat hij verder. "Dan heeft Ilse Uyttersprot, toenmalig burgemeester, mij geholpen door een paar motards van de politie op te trommelen. Ik heb dus ooit door de carnavalsstoet van Aalst gereden met politiemotards op weg naar het Sportpaleis. Ilse Uyttersprot heeft me toen geholpen om Lul van het Jaar te kunnen worden."

Skivakantie is heilig

Of hij dit jaar ook zelf komt kijken naar de stoet? "Dat kan jammer genoeg niet: onze skivakantie is een heiligdom thuis", besluit De Wever. 

Meer in Het Nieuwsblad van maandag 25 februari. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio