FOTO. Massa toeschouwers geniet van zonovergoten Arendstoet, "maar toekomst feest is onzeker"

Aalst - De 39ste stoet in de Arendwijk bracht een massa mensen op de been. Toch is de toekomst van het volkse evenement na de jubileumeditie volgend jaar onzeker, zegt organisator Kristof Roelandt. "Omdat de burgemeester tegen de Arendstoet is." Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) spreekt dat tegen.

Een thermometer in de Binnenstraat geeft 26 graden aan. Buurtbewoners hebben hun vrienden uitgenodigd en nemen positie voor hun huizen in zeteltjes met barbecues of vatten post aan één van de cafés. De 21-jarige Bram Bassleer is hier prins en zegt met een inmiddels hese stem dat hij zich al ferm heeft geamuseerd. "Het is een geslaagde editie geweest: de tent heeft elke dag goed vol gezeten", zegt hij. "En met zulk fantastisch weer kan het gewoon niet kapot." Zijn kostuum is volledig van Aalsterse makelij. "Ik ben fier op het resultaat! Atelier P, Atelier Sandy en De Gaa Scheer werkten eraan. Ik wilde absoluut gaan voor jonge, frisse kleuren met een arend op de hoed, mijn logo aan de zijkant en de karikatuur op mijn rug als mooie accenten. Vooraan mijn hoed bengelt ook een arend", zegt hij. "Je wordt overal graag gezien en dat is super. Het arendbestuur doet zijn best, maar er mag nog meer betrokkenheid zijn van de stad Aalst, ook qua aanwezigheid." 

Arendprins mee in Aalsterse stoet

Het is inmiddels de 39ste editie van het evenement. "Volgend jaar gaan we zeker nog onze 40ste stoet organiseren", zegt Kristof Roelandt van het Arendbestuur. "Daarna is het onzeker. Het wordt voor ons zwaar, zeker om al het geld en de sponsoring bijeen te krijgen. Voor het prijzengeld alleen al hebben we 10.000 euro nodig. Deelnemende grote groepen krijgen een vaste prijs van 500 euro, middelgrote 400 euro en kleine 300 euro. Daarbovenop komt extra prijzengeld voor diegenen die meer hun best doen, om de stoet op te waarderen. De inkomsten halen we uit onze prinsverkiezing en de avondmarkt. Het is ook moeilijk omdat onze burgemeester tegen de Arendstoet is", zegt Roelandt. "Voor hem is er maar één carnaval, en dat is het carnaval van Aalst. Hij vindt de Arendstoet geen meerwaarde: de inzet van politie neemt te veel uren in beslag en is volgens hem te kostelijk. Een compromis zou kunnen zijn dat onze prins meegaat in de stoet van Aalst en dat hier enkel nog kermis plaatsvindt." 

Minder subsidies 

"Moest de stoet er niet meer zijn, zou dat erg drastisch zijn omdat we net proberen om dat te laten herleven", zegt nog Koen Van Wesemael van het bestuur. "Aalst carnaval is ook plezant, maar het onze is volkser. Het moet blijven bestaan. Maar het is voor het bestuur inderdaad niet makkelijk: tot de laatste drie weken voor Arendcarnaval hebben we moeten wachten op een vergunning, waardoor het moeilijk is om sponsors te zoeken of grote kleppers van artiesten aan te trekken nog. "De subsidies zijn ook een stuk minder omdat we vorig jaar het volledige bedrag hebben gekregen." 

"Het zou heel spijtig zijn moest Arend carnaval verdwijnen", zegt Anja Lauwers (43). "Ik woon nu in Moorsel maar groeide hier in de wijk op. De kinderen genieten van de stoet, de kleding, de praalwagens, ..." "Iedereen komt nog eens buiten, er wordt gebabbeld en gelachen, in het dagelijks leven wordt dat al niet meer zoveel gedaan", zegt Annick Van den Bremd (46). "Het zou spijtig zijn als de Arendstoet verdween, maar als het zo is, is het zo." 

Tradities 

Ter hoogte van slagerij Van Stichel staat een grote groep bijeen. Het zijn de mannen en vrouwen van AKV Eirg en aanverwanten. "We doen dat al tien of vijftien jaar", zegt Christophe Meert (38). "Het is begonnen met een vijftal koppels en intussen zijn we met een man of tachtig. We bakken pannenkoeken, leggen een stukje vlees op de barbecue en zorgen vooral voor ambiance met een pint erbij." "De Arendstoet afschaffen, ikzelf zou daar volledig tegen zijn", zegt gewezen prins Bart De Nys (49). "Mijn vader François De Nys was de stichter van Arend carnaval en hij heeft dat nooit in het leven geroepen om in het vaarwater van Aalst carnaval te komen. Het is gewoon iets helemaal anders. Arendcarnaval is een tradtie en tradities moeten blijven." 

Stoet evalueren

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) reageert dat hij absoluut niets tegen de Arendstoet heeft. "We zullen de afgelopen Arendstoet evalueren samen met de organisatoren", aldus D'Haese. "Het zijn deze laatsten die mij aangaven dat het jaar na jaar voor hen moeilijker wordt om alles behoorlijk georganiseerd te krijgen. Ik zal in dialoog met de organisatie samen en in overleg bekijken wat er kan naar de toekomst toe."

"Ik heb voor hen via bemiddeling bekomen dat ze de Arendprinsverkiezing in de Flora konden laten plaatsgrijpen", aldus nog de burgemeester. "En ook de Arendcarnaval werd toegestaan. Of is men dat al vergeten?"

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio