Begenadigd chauffeur komt om bij kop-staartaanrijding

Ongeloof en droefenis groot na dood van gewezen prins Jan Van Renterghem (50)

Foto: Stephan Vanwingene

Aalst - De consternatie in Aalst is groot nadat gewezen Oost-Vlaams carnavalsprins, truckchauffeur en scout Jan Van Renterghem (50) dinsdag om het leven kwam bij een tragisch ongeval met zijn vrachtwagen. "Het was ne crème van ne jongen."

Het ongeval gebeurde dinsdag iets voor 16 uur op de E34 in Mol-Postel in de buurt van de Nederlandse grens. Drie vrachtwagens reden tegen elkaar in een kop-staartbotsing. In de laatste truck zat de Aalsterse chauffeur Jan Van Renterghem (50). Hij zat gekneld in zijn cabine en had zware verwondingen, waaraan hij overleed.

"We zullen je missen, maat"

Het nieuws slaat in Aalst in als een bom. Jan alias 'The Jane' was zowel in het carnavalsleven, bij de scouts als daarbuiten goed gekend. In 2002 werd hij prins carnaval van Oost-Vlaanderen na een strijd tegen Ronny De Waegeneer uit Sint-Gillis-Dendermonde. Hij was lid van onder meer De Destereers, Schiefrecht'oever, De Salongcarnavalisten en Tes Ter Oever. Bij Kledde Mè Vel was hij de laatste jaren chauffeur van hun pompierwagen. "Het was een voorrecht om met hem de baan op te kunnen", klinkt het bij de 'Kleddes'. "Jane, we zullen je missen, maat."

Recht voor de raap

Jan liet bij iedereen een bijzondere indruk na, blijkt uit de honderden reacties op zijn overlijden. "Hij was iemand recht voor de raap, die zonder blikken of blozen zei wat hij dacht, maar vooral erg goedlachs was en een vriend voor iedereen. Zijn twee zonen waren zijn goden", aldus Peggy Becker, een goede vriendin die hij leerde kennen in het carnavalsmilieu. "Ik zit in zak en as, het is alsof ik een broer verlies", aldus Gary Van Overstraeten, prins carnaval Aalst van 2001. "Het was een crème van een jongen", zegt Kris Vonck.

Eerbetoon

Ook de scouts Sint 'Alowis' Aloysius reageren op zijn dood: "Jij en je ongelofelijke verhalen zullen gemist worden. Geen enkel moment op of naast Alowisiaanse gronden ging voorbij zonder een les, een herinnering of een verhaal aan je eigen scoutstijd. Je straalde scouts uit. De man van de traditie, de rituelen en de diepe scoutwaarden. Daar kon elke huidige scout wel iets van leren. Oprecht en eerlijk van kop tot teen."

Bij Rosantra, het transportbedrijf waar Jan voor werkte, hangen er zwarte lintjes aan de vrachtwagens en is er psychologische begeleiding. "Jan was altijd goedgezind en vrolijk, hij was een redder in nood, iemand die altijd wou helpen", aldus een aangeslagen zaakvoerster Nancy Luypaert Schamphelaere. "Hij was enorm trots op zijn job en leefde ervoor. Dit was een routinetrip op een weg die hij al jaren aflegde. Iedereen is totaal van zijn melk. We gaan iets moois doen om afscheid te nemen een hem een gepast eerbetoon te geven."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio