Den Barbier: nieuw biertje van brouwerij Huyghe

Den barbier tapt zijn eigen bier

den Barbier van Melle in tweevoud Foto: L. De Geest

Melle - Barbier is een zeldzaam beroep geworden. Maar niet in Melle, daar is Luc De Smet gekend als herenkapper, die in zijn zaak ook een café openhoudt. Een échte barbier dus! Vandaag had 'den barbier' reden tot feesten, want brouwerij Huyghe lanceerde op zijn verzoek een nieuw biertje met de toepasselijke naam 'Den Barbier'.

Het beroep van barbier is één van de oudste sinds het bestaan van de mens. Het is zelfs zo dat in de vroege middeleeuwen de barbier beter bekend was als 'barbier-chirurgijn'. Deze trok rond van dorp naar dorp en hij was niet alleen welkom om de haren van de dorpelingen te kortwieken. Behalve scheren en knippen verbond de barbier ook wonden, sneed hij abcessen weg en paste behandelwijzen zoals aderlaten toe.

Voor een aderlating zou ik persoonlijk niet naar den barbier van Melle gaan, maar voor een fris pintje des te meer. Vooraan in de zaak van den barbier staan drie kapperszetels met alles erop en eraan. Het achterste deel van de zaak is een café tout court. Zo kunnen de mannen in Melle het nuttige aan het aangename paren: een beurt bij de kapper combineren met het nuttigen van een pintje.

En vanaf vandaag mag dat pintje best ook wel 'den Barbier van Melle' zijn, een koperblond bier met nagisting op de fles. 'Ondanks het alcoholvolume van 6,5 % is het een lekkere doordrinker' volgens de persmap die Luc voor alle journalisten had klaargelegd vandaag.

Van wie kwam het initiatief om 'Den Barbier' te brouwen?

Luc De Smet: 'Dit initiatief kwam van mijzelve. En brouwerij Huyghe was meteen akkoord.  Zo ben ik: als ik een idee heb, moet dat binnen de kortste keren worden uitgevoerd. Ondertussen wordt 'Den Barbier' al in verschillende zaken geschonken, vooral aan de Belgische kust.'

Vroeger had Luc een (heren)kapperszaak op de Brusselsesteenweg te Melle, maar toen zijn salon enkele jaren geleden naar het pand in de Kerkstraat verhuisde, breidde hij zijn kapperszaak uit tot een kapsalon met bar en werd hij 'den barbier' van Melle. Terwijl Luc schaar, tondeuse en scheermes hanteert, bedienen zijn echtgenote Sabine en medewerkster Nadine de klanten in de bar.

Luc is in Melle een welbekende figuur, ook en vooral omdat hij net dát beroep uitoefent dat in onze streken zo goed als verdwenen is.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio