EUROPESE WEEK VAN DE BEGRAAFPLAATSEN

FOTO. Ons funerair erfgoed (her)ontdekt

Een twintigtal mensen waren zaterdagmiddag op de afspraak om onder leiding van Jan Olsen van Heemkundige Vereniging De Gonde het funerair erfgoed in het centrum van Melle te (her)ontdekken. Het is voor ons onmogelijk de vele anekdotes en soms sappige verhalen uit vervlogen tijden hier allemaal neer te pennen, maar misschien krijgen jullie bij het bekijken van de foto's zin om volgend jaar de rondleiding te volgen om te weten te komen welk verhaal er achter elke foto schuilt.

Eerst leidde Jan ons rondom de kerk en langsheen de overblijfselen van het oude kerkhof. Nadien gidste hij de groep over het 'nieuwe' kerkhof dat in 1911 werd in gebruik genomen.

Tot in de 17de eeuw werden mensen veelal begraven in een massagraf. De persoonlijke graven dateren pas van einde 18de eeuw. Het waren in de eeuwen daarvoor enkel de hele rijken die een persoonlijk graf kregen rond of in de kerk (vandaar de uitdrukking 'stinkend' rijk).

De rijkdom werd (en wordt) ook na de dood tentoongespreid: hoe rijker de overledene tijdens zijn leven was geweest, hoe rijkelijker zijn grafzerk.

Een graf en een kerkhof zouden respect moeten opwekken, maar tegenwoordig zijn er meer en meer grafschenners: mensen die omwille van het geld het brons en andere metalen van de graven weghalen, die uit verzamelwoede de porseleinen foto's meenemen of die louter door gebrek aan enig respect een graf vernielen. Jammer, maar het is van deze tijd.

Melle heeft naast de begraafplaats in het centrum, ook nog een kerkhof te Gontrode en een kerkhof op PC Caritas. Dit laatste wordt niet meer gebruikt sedert 1986, maar bestaat nog altijd.

Op de begraafplaats in Melle centrum vonden een aantal heel bekende mensen een laatste rustplaats. Van oud-burgemeesters tot grootindustriëlen, van dichter-schrijvers tot zangers, bloemisten, beeldhouwers, Belgische en Franse soldaten.

De Gonde organiseert elk jaar tijdens de Europese week van de Begraafplaatsen dergelijke rondleiding. Maar verenigingen of groepen die niet zo lang willen wachten, kunnen een rondleiding rond dit thema (of bijvoorbeeld rond het thema Melle in de wereldoorlogen, of het leven en werk van Jules Vits) aanvragen en bespreken via info@degonde.be. Een aanrader!

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio