Viersprong lanceert de erfgoedbank/automaat

Beleg veilig bij de erfgoedbank

De online beeldbank van Erfgoedcel Viersprong Land van Rode werd op vrijdag 22 juni feestelijk gelanceerd in Melle. Dit is een digitale beeldbank met het verleden van Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem in woord en beeld. Benieuwd hoe de schepenen van de vierspronggemeentes hun jeugdvakanties doorbrachten? De website zoomt in op dit zomerse thema.

Met de slogan ‘Beleg veilig bij de Erfgoedbank Land van Rode’ wil de Erfgoedcel Viersprong verschillende partners sensibiliseren om hun waardevolle fotocollecties, filmpjes, archiefdocumenten, bidprentjes te digitaliseren en via een website te tonen aan het grote publiek. Het verleden van Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem wordt zo opnieuw zichtbaar.

Want geef toe, hoe gezellig is het niet om samen oude foto's of filmpjes te bekijken en aan de hand hiervan herinneringen op te halen? Achter elk beeld schuilt een verhaal, het doet je denken aan je jeugd en vervlogen dagen, aan geliefden die er niet meer zijn. Dit is cultureel erfgoed.

Iedereen kan 'storten' op de erfgoedbank

Veel mensen hebben schatten aan oude foto's, prentkaarten, bidprentjes, enz. in huis, soms in stoffige dozen op zolder, in oude vergeelde albums of gewoon ergens onderaan in de lade van een kast. Het zou mooi zijn als deze door iedereen  zouden kunnen worden geraadpleegd. Viersprong vraagt je niet ze aan hen af te staan, maar wel een foto ervan te mogen bewaren in de erfgoedbank. De erfgoedcel kan dit voor jou doen, maar je kan ook een login vragen en zelf je foto's met eventueel een beschrijving ervan in de erfgoedbank deponeren.

De Erfgoedcel werkt samen met lokale partners en enkele daarvan stelden al een deel van hun collectie ter beschikking van de erfgoedbank. Zij werden vrijdagavond door Viersprong in de bloemetjes gezet: het gemeentelijk museum van Melle, het Gijzels genootschap van de Kerkuil, erfgoedliefhebber Eddy Van Cauwenberge en privé verzamelaars Ignace Van der Kelen, Eric Van den Driessche en Marie-Jeanne Pede uit Sint-Lievens-Houtem.

Een virtuele tentoonstelling

Aan de leden van de Raad van Bestuur werd gevraagd vakantiefoto's te bezorgen van minstens 25 jaar oud. De erfgoedbank opent hiermee een E-expo, een virtuele tentoonstelling. Foto's 16 tot 22 tonen je al een paar van deze beelden. Wie herkent Rita Moeraert als tiener, Christine De Pus als kleuter?

Vrijdagavond werd de erfgoedbankautomaat onthuld. Deze mobiele tentoonstellingskast zal rondreizen in het Land van Rode (Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem) en halt houden in bibliotheken, culturele centra en op evenementen. Zodat iedereen altijd en overal het cultureel erfgoed van de regio kan consulteren.

Je hoeft echter niet te wachten tot de erfgoedbankautomaat langskomt om de Erfgoedbank Land van Rode een bezoekje te brengen via je computer thuis. We wensen jullie alvast veel surfgenot!

Voor meer info kan je terecht bij het Erfgoedhuis, Sint-Antoniusplein 10 te Oosterzele. Telefonisch op 09 363.88.51 of per email via info@4sprong.be.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio