Een portret: Lieselot Bleyenberg (CD&V - 6e plaats)

Een portret: Lieselot Bleyenberg (CD&V - 6e plaats)

Foto: Lieselot Bleyenberg

Melle - Lieselot Bleyenberg is kandidaat voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen op 14 oktober, op beide lijsten staat ze op de zesde plaats. We waren benieuwd wat een jongedame van 27 drijft om zich vol overgave in de politiek te smijten en hadden hierover een gesprek met haar.

Veel Mellenaars zullen zich Lieselot Bleyenberg vooral herinneren als ‘de vrouw van Melle’, zoals ze zich profileerde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Ze haalde toen met 465 stemmen een zitje in de gemeenteraad.

Beroeps- en andere bezigheden

In 2009 werd Lieselot verkozen tot lid van het nationaal bureau van Jong CD&V, waar ze sedertdien haar taak als communicatieverantwoordelijke met veel enthousiasme vervult. In februari 2011 werd Lieselot herverkozen als nationaal bureaulid en volgt ze in die hoedanigheid nu ook elke maandagmorgen het partijbureau van CD&V op.

Lieselot werkte als persattaché bij achtereenvolgens de ministers van Justitie Stefaan De Clerck en Jo Vandeurzen (beide CD&V) en als Nederlandstalige woordvoerster van Minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH).

Eind juni nam ze echter ontslag bij het kabinet van minister Milquet. ‘Om de eenvoudige reden dat ik heel lange werkdagen maakte en constant beschikbaar moest zijn, ook ’s nachts en in de weekends. Ik kon bijna nooit verlof opnemen, terwijl het aantal verlofdagen dat ik tegoed heb, is gestegen tot een ongelooflijk hoog getal. Ik zag me dit moeilijk te combineren met de verkiezingscampagne die straks van start gaat. Nu heb ik eens een paar weken verlof om orde te scheppen in mijn huis én in mijn hoofd,’ lacht ze.

Hoe en wanneer werd je gebeten door de politiek?

‘Van thuis uit heb ik de waarden meegekregen waar CD&V voor staat en toen Dirk De Maeseneer me in 2006 kwam vragen om op de CD&V lijst te staan, heb ik geen moment getwijfeld. Dit was de enige juiste keuze voor mij en ik ben nog elke dag blij dat ik de uitdaging aannam. Politiek is écht mijn ding.’

Is er geen torenhoog verschil tussen politiek op lokaal en op nationaal vlak?

‘Dat kan je wel zeggen. Op de kabinetten werk je aan wetten, het duurt heel lang voor deze ten uitvoer worden gebracht, het is lang niet zo tastbaar als de politiek op lokaal niveau ; daar is alles veel concreter en directer realiseerbaar, al duurt het op dit niveau soms ook wel zijn tijd. Ik zette grote ogen op toen ik in het begin gemeenteraadslid was: hier gaat het over de buur van de winkelier op de hoek, over soms kleine dingen die echter wel van groot belang zijn voor de mensen. Mijn leuze is altijd geweest: ‘je gemeenteraadslid, je aanspreekpunt’ en dat meen ik echt letterlijk: mensen mogen me altijd aanspreken, ik vraag niet liever dan dat ik mensen kan helpen. Iedereen die me iets vraagt, zal altijd een antwoord krijgen, zelfs als dat negatief uitvalt.’

Zal je weer campagne voeren als ‘de vrouw van Melle’?

‘Neen, ik ben bezig met iets nieuws. Eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit wat het deze keer wordt, het moet origineel en creatief zijn. En individueel gericht op Melle. Wat ik heel belangrijk vind, is het persoonlijke contact met de Mellenaars. Communicatie wordt de belangrijkste peiler van mijn campagne.’

Wat zijn je ambities voor de komende verkiezingen?

‘In de zes afgelopen jaren heb ik veel geleerd: hoe het werkt, hoe het (beter) kan. De eerste zes jaar heb ik mijn ogen de kost gegeven, mijn oor te luisteren gelegd en nu denk ik dat ik klaar ben voor een volgende stap. Ik wil graag zetelen in het schepencollege. Welke bevoegdheid? Communicatie, sport, jeugd, cultuur spreken me zeker aan.

Ik doe geen loze beloftes en stel geen prestigieuze projecten voor. Ik wil zoals bij vorige verkiezingen, focussen op enkele concrete punten, zoals de bestrijding van het sluikstorten, de uitbreiding van E-government, het masterplan voor de Kouterslag, de opvolging van het nieuw ruimtelijk structuurplan, waardoor speelpleinen mogelijk worden voor Het Lijsternest bijvoorbeeld. Aangezien ik zelf in de Vogelhoek woon, volg ik de projecten daar ook van nabij: de polyvalente werkplaats op de NMBS site, de Volkshaard verkaveling in de Wautersdreef, enz.

En tenslotte vind ik communicatie van primordiaal belang, met elkaar praten voorkomt misverstanden en het is de basis om tot oplossingen te komen.

Ik wil misschien ook iets doen met de sociale media, zoals facebook. Ik zag in Amsterdam een voorbeeld van hoe die stad een fb pagina gebruikt om problemen te melden. Dat kan in principe ook in Melle. Sociale media verlagen de drempel en de participatie bij jonge mensen ligt hoog.’

Een slotbeschouwing

‘Politiek is soms een moeilijke evenwichtsoefening’, zegt Lieselot. Maar het is volgens ons een van de mooiste uitdagingen in haar leven.
 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio