Fran Bambust schrijft derde jeugdboek

Foto: © Roos Groeneke

Melle - Fran Bambust is de tweede Melse auteur die dit jaar op de Boekenbeurs aanwezig was. Ze stelde onlangs haar derde jeugdboek voor: ‘Zeven dubbeltjes en een trein’. Een boek dat volgens ons even zeer door volwassenen als door de vermelde doelgroep (13-15 jaar) kan worden gelezen en gesmaakt.

Na ‘Plafondmeisje’ (2012) en ‘Kussen helpt niet’ (2013) publiceert Fran met ‘Zeven dubbeltjes en een trein’ haar derde boek op anderhalf jaar tijd.

Weer is Fran erin geslaagd een kleurrijke droomwereld te creëren waarin de hoofdpersonen de gekste avonturen beleven. Een fantastisch verhaal voor jongeren, waarvan ook volwassenen kunnen genieten. Een verhaal boordevol gewiekste woordspelingen,dubbelzinnigheden en spitsvondige associaties.

Maar er is meer ... het onderliggend verhaal vertelt hoe de schrijfster naar haar identiteit op zoek ging, hoeveel offers ze moest brengen om zichzelf te aanvaarden en om aanvaard te worden om wie ze is.

Korte inhoud

Op de derde nacht van de derde maand, om drie over drie, sluipt Dries het huis uit. Hij gaat op zoek naar zijn broer Jonas, die een maand ervoor verdween. 'Spoorloos', volgens de politie, maar daar is Dries het niet mee eens. Hij heeft wel degelijk sporen gevonden. Heel bijzondere sporen, en daar past een heel bijzondere trein op, die Dries meezeult op een gevaarlijke speurtocht langs spiegelsteden, lokrestaurants, donderloketten, gaatjesfabrieken, kwiskluizen, huilnisbelten en luchtmusea. Zeven haltes diep stoomt de trein, waarbij Dries steeds meer over zijn broertje te weten komt.

Waarom liep Jonas weg? Waarheen? Waarom zoekt hij dubbeltjes? Waarom heeft hij er zeven nodig? En wie is die aparte treinconducteur die blijkbaar meer weet dan hij wil zeggen?

Interview

Dit boek is toch wel sterk autobiografisch?

Ja, heel erg. De spiegels, de chocolade, de trein in de nacht, de woordenboeken, de zelfdestructieve gedachten, het genderverhaal, enz. Ik denk dat ik niet autobiografischer word, hoor. Wie een gewone biografie verwacht, is eraan voor de moeite.

Je hebt het boek opgedragen aan 'je broer en je ouders die je steeds weer kwamen zoeken'?

Ik vrees dat ik het hen niet gemakkelijk heb gemaakt... Niet dat ik letterlijk wegliep, maar ik bleef wel putten voor mezelf graven. Soms zat ik zo diep dat het in een zelfmoordpoging uitmondde. Maar mijn familie heeft me nooit gedumpt. Ze bleven me oppeppen. De ene keer al geslaagder dan de andere keer, maar ze wilden wel duidelijk helpen, al wisten ze niet altijd hoe.

Nu nog staan ze voor me klaar. Dat putten delven heb ik nog niet afgeleerd.

Heb jij niet heel erg lang aan dit boek gewerkt? Want het is zo complex en toch passen alle puzzelstukjes op het einde perfect in elkaar en klopt het plaatje.

Het was inderdaad een stevige puzzel, en ik wist vooraf niet of het me zou lukken. Dat wist ik tot vorige week nog niet, trouwens. Pas nu, wanneer de eerste reacties binnenkomen, lijkt het dat mijn puzzel toch genietbaar is geworden.

Hoe lang ik eraan gewerkt heb? Het idee voor een verhaal over de zevendubbeltjesring draag ik al meer dan twintig jaar met me mee. Maar in die tijd is er heel veel veranderd in de verhaallijn, hoewel de kern wel gebleven is.

Wellicht vertrok jij ook voor dit boek weer vanuit een strak schema met de scènes en set pieces?

Ja, hoor, hier had ik die structuur nog meer nodig dan anders, omdat het allemaal moest kloppen, nietwaar. Ook in een fantasieverhaal als dit is interne logica heel belangrijk.

Hoe is het mogelijk dat jij op nauwelijks meer dan één jaar tijd drie dergelijke boeken schrijft, die wel in dezelfde stijl geschreven zijn, maar verder zó verschillend van elkaar?

Ik heb de voorbije decennia vooral voor anderen geschreven en mijn eigen ideetjes bijgehouden in schriftjes. Toen ik opeens toch mijn eigen verhalen ging schrijven - dat was eerder toevallig - kon ik dus putten uit vele jaren aan inspiratie. Ik vertrek niet echt van een leeg blad, maar uit een nogal rijk gevuld leven.

Alleen al het bedenken van de vragen voor de ‘kluizenquiz’ ... waar haal je het allemaal vandaan?

Ik heb ook quizprogramma's gemaakt voor televisie. Zo deed ik de hoofd- en eindredactie van de Waagstukreeks met Lynn Wesenbeek. Nadien heb ik nog dergelijke programma's bedacht, waarvan de meeste het scherm niet hebben gehaald. Uit die nooit gemaakte programma's heb ik de kluizenquiz samengesteld.

Scholenprogramma

Tijdens deze schoolweek ontvangen Boek.be, CANON Cultuurcel en Stichting Lezen dagelijks 1.200 leerlingen voor een heuse belevingstocht doorheen het boekenpaleis van de Boekenbeurs. Ook Fran Bambust begeleidde kinderen van het vijfde en zesde leerjaar op pad doorheen de Boekenbeurs,

Op de foto’s is te zien hoe Fran hiervan geniet. Het herinnert haar aan één van de jobs die ze vroeger uitoefende: ‘op zo'n dagen wil ik wel weer juf zijn’, klinkt het.

Praktisch

‘Zeven dubbeltjes en een trein’ is een uitgave van uitgeverij Clavis en is verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel (€ 16,95).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio