FOTO. Mellenaars met Pojedu op bezoek in Franse zustergemeente

Sinds 2011 heeft Melle een officiële vriendschapsband met een dorp met dezelfde naam in Frankrijk. Het Franse Melle ligt in het departement Deux-Sèvres (regio Poitou–Charentes). Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen heeft onze gemeente ook een schepen aangeduid die zich, samen met het jumelagecomité, inzet om de banden tussen de beide Melle’s aan te scherpen en onder andere verenigingen en scholen ondersteunt bij samenwerkingsprojecten.

Lieselot Bleyenberg, schepen bevoegd voor jumelage, maakte een verslagje van het uitwisselingsproject waarbij ons zangkoor Pojedu een concert verzorgde bij onze vrienden in Melle Frankrijk – Le chorale de l’argentière:

'Om ons koor Pojedu te steunen, wilden we graag komen supporteren. Daarom besloot het gemeentebestuur samen met het jumelagecomité - getrokken door het gouden koppel Luc Vervaet & Mieke Cottenie – een trip te organiseren naar Melle Frankrijk. Op die manier konden alle geïnteresseerden Pojedu aanmoedigen en uiteraard tegelijkertijd het mooie Melle bij onze Franse vrienden leren kennen.

Met een ‘supportersbus’ vertrokken we donderdagochtend richting Poitou Charentes, de regio waar Melle gelegen is. Vrijdagvoormiddag bezochten we onder een stralende lentezon de havenstad La Rochelle. Vakantiegevoel alom. En dit gevoel werd in de namiddag nog versterkt tijdens een rondvaart op ‘het groene Venetië’ oftewel le Marais Poitevain. Rustgevend,  idyllisch, prachtige natuur…

Na een verwelkoming door beide Melse burgemeesters, volgende de apotheose van de dag om 20u30: het eerste deel van de avond werd verzorgd door het koor van Melle Frankrijk ‘Le chorale de l’argentière’. Ze brachten liedjes van Jacques Brel, Georges Brassens en Bach. Ze deden hun best maar – en het mag gezegd  – niet te vergelijken met ons koor Pojedu! Johan Van der Beken, de dirigent, blies ons (supporters) én vooral onze Franse vrienden omver: prachtig gezongen, goeie muziekkeuze, goed begeleid, ….

De volgende dag brachten we gezamenlijk een bezoek aan Melle: tijdens een gegidste wandeling (alweer onder een stralende zon) kregen we historische uitleg bij de kerken en het verleden, we werden ontvangen door de burgemeester en zijn ploeg op het gemeentehuis en in de namiddag bezochten we de Zilvermijnen.

Misschien is het ongehoord dat ik als schepen zelf ‘stoef’ over onze jumelageband en uitstap, maar ik sluit af met wat ik de voorbije dagen meerdere keren heb gehoord: de afwezigen hadden meer dan ongelijk!'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio