FOTO. Harry van Trier is Tuinpersoonlijkheid 2015

Harry Van Trier kreeg zaterdag tijdens de Tuindagen van het Park van Beervelde de titel van Tuinpersoonlijkheid 2015. Tuinjournalist Ivo Pauwels hield een uitgebreide toespraak die zowel bij de betrokkene als zijn familieleden zeer emotionele reacties teweeg brachten.

De onderscheiding Tuinpersoonlijkheid  valt te beurt aan een man of vrouw die het tuinieren voor het grote publiek aangenamer maakt. Harry van Trier is een uitmuntend botanicus die een vijftal boeiende boeken schreef, onder meer over bamboe, hortensia’s, Buxus, de Gentse azalea’s en Helleborus. Het kan best zijn dat u een of meer van deze boeken die tot in Japan toe grote weerklank vinden in uw bibliotheek heeft.

Van 1981 tot 1997 was hij directeur-hortulanus van het Arboretum van Kalmthout. Hij is Jelena de Belder eeuwig dankbaar voor de kennis die deze grote tuindame aan hem doorgaf.

Harry van Trier gaf les in Zaïre en was tot voor kort docent plantkunde, teelttechnieken, chemie, biochemie, bodemkunde en gewasbescherming in de opleidingen tuinaanleg, tuinontwerp, herborist en kruidenkweker aan de opleidingen van Sintra te Antwerpen en Turnhout. Het bewijst de veelzijdigheid van deze geboren lesgever.

Harry was redacteur van Hobbytuin, Fleur creatief, Fleur Magazine en hoofdredacteur van Groenmagazine. Het is maar een kleine greep uit zijn rijk gevuld professioneel leven.

Duizendpoot Harry van Trier heeft ook doorgedreven selectiewerk op zijn actief. Hij introduceerde onder meer Hydrangea serrata ssp. yezoensis ‘Veerle’, een selectie die de hele wereld verovert.

Uit erkentelijkheid werden de volgende planten naar hem vernoemd: Hosta ‘Harry van Trier’, Hamamelis x intermedia ‘Harry’ en Buxus sempervirens ‘Harry’.

Harry was jarenlang lid van de jury van de wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer en van de Botanische jury van Beervelde. Bovendien is hij een aangenaam en eerlijk collega. Persoonlijk ken ik geen enthousiaster botanicus als Harry.

 

Ivo Pauwels, voorzitter van de jury

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio