FOTO. Buurderij Lochristi maakt beste start van Oost-Vlaanderen

"Lochristi heeft de beste buurderij van Oost-Vlaanderen, en misschien zelfs daarbuiten", dat verklaarde Joksie Biesemans van De Buurderij donderdagnamiddag tijdens het eerste 'afhaalmoment' in het wijklokaal van de vzw Lobos. Niet minder dan 78 personen bestelden in totaal om en bij de 1.000 'eenheden' bij land-en tuinbouwers uit de streek. Ter vergelijking: bij de Buurderij aan DOK in Gent waren er bij de opening 74 mensen die een bestelling plaatsten, en ook in Dendermonde, waren dat er 74. In DOK Gent is dat aantal ondertussen gezakt naar 22 tot 28 bestellingen, in Dendermonde schommelt dat tussen de 30 en de 40.

De Buurderij is een systeem waarbij mensen via de site van de Buurderij online producten kunnen bestellen bij een aantal land- en tuinbouwbedrijven uit de omgeving. Ze kopen dan rechtstreeks, en de betrokken bedrijven leveren de producten één keer per week op een vooraf afgesproken centrale plaats. In Lochristi is dat dus het wijklokaal van Lobos, waar het bestuur van het wijkcomité meewerkt aan het initiatief.

Lochristi mocht dus meteen 78 personen/gezinnen tellen die een bestelling plaatsten. Bestellen gebeurt online, en voor sommige oudere mensen die over geen pc beschikken is dat een drempel. De Buurderij zelf heeft daar geen oplossing voor, maar het wijkbestuur van Lobos verklaarde zich donderdagavond bereid om dat probleem op te lossen: "Ik denk wel dat we het voor elkaar moeten krijgen dat we hier op donderdag, tijdens het afhaalmoment, een pc zetten, zodat we mensen die zelf geen pc hebben, kunnen begeleiden om hun bestelling voor de week daarna te doen. We moeten dan wel nog eens bekijken hoe we het regelen voor de betaling" aldus de voorzitter van het wijkcomité.

Aansluiten bij de Buurderij kan nog altijd, via de site van de organisatie.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio