Toneelgezelschap Ludio morgen in première in Sint-Hubertus in Zaffelare

Anke en Barbara zijn dé “Twee vrouwen” van Ludio

Het verhaal van de kip en het ei en wie er eerst was. We moesten er ongewild aan denken na de generale repetitie van “Twee vrouwen” van toneelgezelschap Ludio. Want Anke De Sutter en Barbara Annaert vormen gewoon de droomcast voor de toneeltekst die auteur Rudy Geldof vier decennia geleden neerschreef. Voor alle duidelijkheid: toen was er van de twee straffe madammen van Ludio natuurlijk nog geen sprake. Een doorleefd stuk over vrouwen, hun mannen, vriendschap, de vlucht vooruit, en ontnuchtering. En hoe ingewikkeld de mix daarvan allemaal kan zijn. Lochristi Blogt zat uiteraard op de eerste rij nog voor u er dit en volgend weekend zelf kan van genieten.

Madeleine – Maddy (Anke De Sutter) leeft haar eigen zielig leven op een schamel appartementje van haar moeder aan zee. Opzijgezet door haar regisseur-partner voor een ‘Hollandse koeketiene’ en werkend aan de rol van haar leven, waarmee ze gaat terugslaan en de wereld verbazen. Haar leven van drank en hysterie wordt verstoord door Suzy (Barbara Annaert) die haar een abonnement van de ECI-boekenclub komt aansmeren. Al gauw blijken de paden van de stoere Maddy en het bange schuldvolle vogeltje Suzy elkaar te kruisen. Suzy is het thuis afgetrapt omdat ze van haar stempelende echtgenoot meer slaag dan eten kreeg, en baant zich met haar koffer ECI-folders en wat samengeraapte kleren letterlijk een weg ver van huis. Op de vlucht voor zichzelf en haar leven.

Stapje voor stapje groeien de twee naar elkaar toe, om uiteindelijk als twee vrouwen met ballen de wereld aan te kunnen. De wereld waarin ze bedrogen worden, als boksbal worden gebruikt, of goedkoop worden nagefloten wanneer ze de goegemeente een beetje willen uitdagen.  Als partners in crime bedenken ze ook een fijne list om Suzy’s ex even zijn huis uit te krijgen om haar kleren en spullen te gaan ophalen. De wereld ligt van dan af aan hun voeten… denken ze. Tot dat ene telefoontje dat de rest van hun leven  plots een totaal andere wending zal geven. En hun veilig cocon dat ze ondertussen samen opgebouwd hebben, op zijn grondvesten zal doen daveren. 

U merkt het: geen deurenkomedie, geen lijken, geen misverstanden - toch niet die uit het klassieke volkstoneel - en ook geen verborgen schatten, maar rauwe emoties. Doorleefd, nietsontziend en peuterend naar de zin van het leven. Met een open einde, waar u naargelang uw eigen emotie van het moment uw zin kan mee doen. Anke en Barbara vormen zoals wel vaker een perfecte tandem in de voorstelling van Ludio en smijten zich in hun personage. Soms eens letterlijk, want er komt nogal wat fysieke inspanning aan te pas, vooral dan voor actrice Maddy die nog eens een rol speelt in haar rol. 

“Twee vrouwen” is een voorstelling die staat of valt met twee actrices die met open vizier de confrontatie aangaan. Met zichzelf, met de boze buitenwereld, en vooral met u. En Anke De Sutter en Barbara Annaert slagen daar met glans in. Werner Van Hulle regisseert de toneelzusjes en werkt zich op een subtiele wijze zelf ook in de voorstelling. Voor de aandachtige toeschouwers!

De première van morgen vrijdag 17 november is uitverkocht, voor 18 , 24 en 25 november zijn er nog kaarten beschikbaar. Tickets reserveren via ludioreservaties@gmail.com, op 09 355 01 81 of mobiel op 0471 425 125. In voorverkoop betaalt u 9 euro, aan de kassa 10 euro. Wie de recensie las, merkte ondertussen dat het niet echt een voorstelling voor kinderen is. 

Onze fotografe Lut Laureys bezorgt u nu al een impressie, volgende week krijgt u het integrale fotoalbum van de hele voorstelling te zien. 
 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio