Zuster Fientje is 108

LOCHRISTI - Zuster Josephine Fredrix, de oudste inwoonster van Lochristi, is vrijdag 2 december 108 jaar geworden. Zuster Josephine woont in de zustergemeenschap in de Bosdreef, 'waar men goed voor haar zorgt.' Omdat de zuster recent niet zo best was, kozen de zusters er voor geen grote viering te organiseren.

Twee jaar geleden gebeurde dat nog wel, toen ging het gemeentebestuur met een delegatie op bezoek, en was er taart en wijn, en werd er zelfs een bijeenkomst op het gemeentehuis gepland. De zustergemeenschap zou dan in stoet van de Bosdreef naar het gemeentehuis komen. Maar er volgde toen een harde winter, en het geplande gemeentehuisbezoek kwam er niet. Ook vrijdag ging de burgemeester eens langs. 

'We hebben even gevreesd dat we haar kwijt waren', vertelt een collega-zuster zaterdagmorgen 'maar ze is er weer goed doorgekomen. Ze krijgt nu wel meer last van haar geheugen, en als je haar iets zegt, kan het wel wat langer duren dan vroeger voor ze echt mee is. Maar ze doet de gebedsvieringen nog met ons mee.'

'Wat heb jij koude handen!', dient  de 108-jarige fotografe Lut Laureys van antwoord, als die haar de hand drukt. Waarmee ze daadwerkelijk aantoont dat haar kijk op het leven nog wel helder is.

Als ze de collega-zusters hoort vertellen waarom er geen grote viering en zo is en ze die hoort zeggen 'ze zegt altijd dat we maar moeten doen wat we denken dat goed is', komt Fientje tussen beiden: ,Ik ben oud en versleten, en van een vent moet ik niet meer weten. Het is zo, ik daar niets aan veranderen.' Waarop een collega-zuster haar _ voor zover dat nodig is _ gerust stelt: ,Fientje, wij zusters, wij hebben wel een man hé, daarboven.' 

 

 

In 2007 ging Lochristi Blogt ook al op bezoek bij Fientje. Studente journalistiek Gerd Jespers schreef daarover toen dit verhaal.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio