Galmaarden viert 250 jaar Sint-Leonarduskapel

Galmaarden - Galmaarden heeft iets met kapellen, dat is algemeen geweten. Er zijn tientallen veldkapelletjes, maar er zitten ook enkele grotere exemplaren tussen die ook nog eens een rijke geschiedenis hebben. Eén daarvan is de Sint-Leonarduskapel. Dit jaar is het welgeteld 250 jaar geleden dat ze gebouwd werd en dat wordt natuurlijk gevierd. Met een gezongen Heilige Mis op dinsdag 8 november om 19 uur, maar ook met een paar nieuwe initiatieven.

 Ze staat er een beetje onopvallend bij, de Sint-Leonarduskapel in de gelijknamige straat omdat ze nogal één is met het aanpalende huis. In 1761 nam pachter Gillis Leuckx samen met zijn kompaan Coppens het initiatief voor de bouw van de kapel.

'In vroegere tijden kwam men hier tot de heilige Leonardus bidden als patroon van lamme, blinde en zwakke mensen,' legt priester Andy Penne uit. 'Maar hij werd ook aanroepen voor vrouwen in barensnood, slaven en gevangenen.'

Volgens Wikipedia is hij zelfs de patroonheilige van de boeren, de paarden, de stallen, de stalknechten, de vervoerders, de smeden, de slotenmakers, de lastendragers en kuipers. Nog is het niet gedaan, want ook de fruithandelaars, berglieden, mijnwerkers en kruideniers staan op het zo al indrukwekkende lijstje.

Pracht en praal

Leonardus leefde omstreeks 500 na Christus in het Zuiden van Frankrijk een kluizenaarsbestaan. Maar hij was ook ridder aan het hof van koning Clovis en in 553 maakte hij kennis met de christelijke godsdienst.

Hij was zo onder de indruk dat hij besloot in dienst van Christus te treden om overal het evangelie te verkondigen. Daarbij voltrokken zich verschillende wonderen. Genoeg redenen om hem tot bisschop te wijden. Maar de man weigerde de pracht en praal aan het ambt verbonden en trok zich terug in een kloostertje in Orléans.

Gevangenen

Dat was hem nog te druk en hij ging in de bossen rond Limoges wonen. Daar kwamen de mensen hem om raad vragen en sommigen wilden niet meer weg. Ze bouwden een eenboudig hutje bij hem in de buurt en zo ontstond een soort van kloostergemeenschap.

Leonardus had een voorkeur voor gevangenen. Waarom is niet bekend, maar door zijn tussenkomst werden er heel wat in vrijheid gesteld. Natuurlijk liet hij ze daarna niet aan hun lot over. Zij kregen de verantwoordelijkheid over nieuwe stukken land die ze mochten bebouwen.

Actueel

Volgens priester Andy Penne is Leonardus ook voor de hedendaagse mens belangrijk. Dat moet hij toch even uitleggen. 'Veel mensen zoeken naar antwoorden op de Grote Levensvragen,' zegt hij. 'We mogen bidden om de voorspraak van de heilige Leonardus voor onze zoekende familieleden, vrienden en buren dat ze, net als hij, het antwoord op hun vragen bij Jezus Christus mogen vinden en zo gelukkige mensen worden.'

Daarom wil de priester de verjaardag van de bouw van de kapel niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Hij zal dus op dinsdag 8 november een Heilige Mis zingen in de kapel. Nadien kan iedereen die dat wil het relikwie van de heilige Leonardus vereren.

Kaarsen

Maar dat is niet alles. 'Ik zoek samen met het comité dat voor de kapel zorgt naar nieuwe impulsen om deze oude bedevaartsplaats zijn glans terug te geven,' zegt Penne. 'Als eerste initiatief laten we eigen noveenkaarsen maken met daarop het Tollembeekse beeld van Sint-Leonardus.'

Wie op dinsdag 8 november iets anders te doen heeft, maar toch wil kennismaken met de kapel kan dat elke zondag van 10 tot 17 uur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio