(W)onderweg heeft een boek gemaakt::

Zie Mij!

Foto: Georges Peeters & Leo Spaey

Wilrijk - (W)onderweg is een in Wilrijk gevestigde vereniging voor normaalbegaafde 16-plussers met een autismespectrumstoornis. In het atelier van de vzw maken zij beeldende kunst. De vaste en gespecialiseerde begeleiding zorgt ervoor dat er voldoende rust is. Dat levert boeiende werken op, die te zien zijn in het nieuw boek 'Zie mij' dat journalist en filosoof Joeri Naanai schreef in opdracht van (W)onderweg. Behalve kunst en duiding rond autisme, bevat het boek ook autobiografische teksten die de (W)onderweggers schreven tijdens workshops onder leiding van journaliste Marjorie Blomme.

Het boek 'Zie mij' wil afrekenen met de vooroordelen rond autisme en werd afgelopen vrijdag voorgesteld in het districtshuis van Wilrijk. We werden er verwelkomd met ‘paukengeroffel’ – en spraken af voor een interview met Anne, Erik, Banzas en Cookie.

Anne: ‘(W)onderweg ontdekte ik in 2008, als plek waar ik gewoon mezelf kon zijn. Handicap is een lelijk woord – maar ik heb nu eenmaal autisme.

Op school vond ik het niet zo tof en voelde ik me misbegrepen. Gaan werken zat er ook niet in – want naast mijn ‘autisme’ ben ik ook nog slechtziend. Ik woon nog thuis – maar (W)onderweg is in elk geval mijn tweede thuis!’

Erik woont in Boom en kwam bij (W)onderweg terecht na een doorverwijzing door ‘INDIGO’, een testcentrum voor autisme.

Dankzij (W)onderweg kan ik mij artistiek en creatief uitleven …ik heb er heel wat geleerd!’

Waar ik mij het meest aan erger – en dat geldt voor de meeste mensen met autisme- is het openbaar vervoer… Ik doe op de bus altijd onmiddellijk de oortjes van mijn MP3-speler in en sluit mij af met mijn muziek.

Zo omzeil ik de stress en valt me de drukte nog mee…’

Banzas is als derde aan de beurt: ‘Ik blijf liever anoniem – zo stuit mijn bijdrage in het boek niemand tegen de borst…Ik heb nu mijn nieuwste hobby ‘schrijven’ ontdekt.

De lagere school, dat viel nogal mee- maar het middelbaar, dat was een ramp; gelukkig ontdekte ik (W)onderweg op tijd!’

Bedankt, Cookie voor het geduldig afwachten van uw beurt.

Ik was een jaar of 14 toen een psycholoog, een vriend van mijn ouders, mij doorverwees naar (W)onderweg. Twee dagen in de week is dat mijn thuis. Voor het overige hou ik me in Deurne bezig met MIJN moestuintje. Want ook ik kan niet tegen drukte en stress, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer…’

Zelden heb ik zulke geëngageerde mensen ontmoet.

In het districtshuis van Wilrijk stellen 35 kunstenaars van (W)onderweg in totaal 50 werken tentoon in de centrale onthaalruimte en de bibliotheek van het gemeenschapscentrum. De werken zijn te bezichtigen tot 30 januari 2015. Een deel van de tentoongestelde kunstwerken werd ook gebundeld in het boek ‘Zie mij’, dat onder meer te koop is aan de balie van het gemeenschapscentrum.

De tentoonstelling werd plechtig geopend met toespraken van:

·     Hans Ides, districtsschepen voor o.m. cultuur

·     Gerda Cools, coördinator van (W)onderweg

    · Rudy Vanschoonbeek, directeur van uitgeverij Vrijdag, die het boek ‘Zie mij’ uitgeeft

Adriaan Raemdonck, de oprichter van kunstgalerie ‘De Zwarte Panter’, gaf tot slot een woordje uitleg bij de tentoongestelde werken.

Meer informatie over de werking van (W)onderweg vindt u op www.wonderweg.be

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio