Jaar na lancering Alfred krijgt Anglo-Belge nieuwe hommage

Het Zultebier keert terug in bruin én blond

Het Zultebier keert terug in bruin én blond

Foto: lvh

Zulte - Het Zultebier is na enkele decennia terug. Vincent Versele, die eind vorig jaar het Alfredbier uitbracht, lanceert meteen twee versies van het bier. De première is voorzien voor het Firtelweekend. De Firtelkermis wordt dit jaar op vrijdagavond geopend in de Gaston Martenszaal in Zulte. Unizo Zulte organiseert er de “Unizo Firtel Fuif” vanaf 18 u. De toegang is gratis. In absolute primeur zal er, in samenwerking met Vincent Verzele, het nieuwe Zulte bier geproefd kunnen worden, zowel Zulte bruin als Zulte blond.

Eind 2016 lanceerde de achterkleinzoon van Alfred Versele, stichter van de brouwerij Anglo-Belge in Zulte in 1891, een bier genaamd naar zijn overgrootvader. "Er leek niets meer over te schieten van het rijke erfgoedverleden van Anglo-Belge en het Alfredbier blies dat verleden weer leven in. Mijn vader heeft in zijn laatste maanden van zijn leven toch nog kunnen proeven van het Alfredbier", vertelt Vincent.

Eikenhouten foeders

Het logo van het Alfredassortiment werd een combinatie tussen een hopbelletje en een paardenhoef, symbolisch voor de twee grote passies van Alfred. Al snel groeide het Alfredbier uit tot een Zults begrip. Na bijna een jaar krijgt het er meteen twee nieuwe broertjes bij in het Alfred-assortiment, gebrouwen bij Brouwerij Verhaeghe in het West-Vlaamse Vichte. "Oud bruin, in 1985 omgedoopt in Zultebier, was destijds één van de paradepaardjes van de brouwerij. Nu kiezen we meteen voor twee versies: bruin én blond. Het bruine bier (5.5% alc. vol.) is volledig gerijpt in eikenhouten foeders, best uniek in België. Het is niet hetzelfde recept als het vroegere Oud bruin, maar het heeft wel een vergelijkbare zoetzure smaak. Zulte blond is een doordrinker van hoge gisting, met een alcoholgehalte vergelijkbaar met een pils."

Lancering tijdens Fiertelweekend

Het Zultebier zat nog voor de lancering van het Alfredbier al in het achterhoofd van Vincent. "Maar het moet allemaal kloppen. De receptuur moet af zijn, de huisstijl moet kwaliteit uitstralen en er is een aangepast glas gemaakt. We hebben ons moeten reppen om alles af te krijgen." De officiële lancering van het koppel bieren is immers voorzien voor 1 oktober, tijdens de traditionele Fiertelstoet in Zulte. "De meeste Zultse cafés zullen het tegen dan verdelen. Ook bij drankenhandelaars van Kortrijk tot Zele zal het te koop zijn. Het Zultebier zal geïntroduceerd worden door met een oldtimer mee te rijden in de stoet. Zultebier lanceren tijdens een Zultse traditie: een mooie symboliek, niet?"

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio