Oppositie klaagt tekort aan hondenweides aan

Oppositie klaagt tekort  aan hondenweides aan

Jolien Wellens uit Boechout met haar husky in park Frijthout. “Veel mensen gebruiken de hondenweide liever niet.” Foto: LVG

Boechout - Oppositiepartij N-VA pleit voor de inplanting van hondenweides in Boechout en Vremde. Het schepencollege loopt niet echt warm voor het idee. “Op de grens met Hove hebben we er sinds kort eentje. Er is verder geen extra vraag”

“Al vele jaren vragen onze burgers aan het bestuur om hondenweides te voorzien”, zegt raadslid Sven Snyders (N-VA). “Er zijn mogelijkheden genoeg. Ik denk aan de Schaliehoevelaan, de speeltuin in de Withofstraat, de Sneppenbosweg naast het containerpark en de wijk ’t Voske. Andere mogelijkheden zijn de Bunderkes, een pleintje aan de Zagerijstraat, Sporting Vremde en het park van Vremde. De weides moeten voorzien worden van vuilbakken, een omheining, een reglement en water indien mogelijk. In de Schaliehoevelaan kun je perfect een ­lange loopstrook voor honden voorzien, zoals dat ook langs de Vredebaan in Mortsel het geval is.”

Nancy Vanhees, gemeenteraadslid voor meerderheidsfractie PRO, zegt dat ze enkele jaren geleden samen met een groepje bewoners een lijst met mogelijke locaties heeft opgesteld. “Samen met schepen Mik Renders (Groen-Gangmaker, red.) hebben we al deze locaties onderzocht. Ging het om privégronden, dan waren de eigenaars er niet voor te vinden. Gronden van de gemeente waren vaak te klein of lagen in woongebied. Alleen een grond in het Molenveld, nabij de Boechoutselei, leek geschikt.”

Weinig discipline

“Maar toen kwam buurgemeente Hove met het plan om Frijthout in te richten als landschapspark. Wij vonden dit een unieke kans om ook op de grens tussen Boechout en Hove een hondenweide te voorzien. En die is er nu ook. De Boechoutse viervoeters hebben een heel mooie locatie gekregen, waarover we positieve reacties ontvangen. Er is geen vraag naar bijkomende weides.” 

In Frijthout treffen we Jolien Wellens uit Boechout aan. Ze komt er af en toe haar husky uitlaten. Ze houdt haar hond altijd aan de leiband, zegt ze, zoals het hoort. “Veel mensen doen dat niet. Niet dat het me echt stoort, maar als hier een agent zou staan, zouden veel mensen een bekeuring krijgen. Ik begrijp het ook wel, want heel wat hondeneigenaars gebruiken de hondenweide liever niet, omdat de honden er vrij mogen rondlopen op een afgesloten terrein en soms vechten. Dan is de verleiding groot om je hond vrij te laten rennen in het grote open park hier.” 

Schepen Mik Renders bevestigt dat de discipline bij sommige hondeneigenaars op de weide beter kan. “Er wordt soms geklaagd over loslopende honden. Iedereen moet zich aan de regels houden. Over een aantal maanden evalueren we dit project samen met Hove.”

Ludwig Van Gelder

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio