“Opruimacties tegen zwerfvuil is dweilen met de kraan open”

“Opruimacties tegen zwerfvuil is dweilen met de kraan open”

Foto: gva

Boechout - De gemeente Boechout treedt toe tot de statiegeldalliantie. “Hiermee willen we duidelijk maken dat het invoeren van statiegeld een cruciale stap is in de oplossing van het zwerfvuilprobleem”, zegt Kris Swaegers, gemeenteraadslid van meerderheidsfractie Groen-Gangmaker.

De statiegeldalliantie is een samenwerkingsverband tussen Vlaanderen en Nederland dat ervoor pleit om statiegeld in te voeren op plastic drinkflesjes en blikjes.

“Uit een recent rapport van OVAM blijkt dat in 2015 lokale besturen in Vlaanderen 17.739 ton zwerfvuil hebben opgeruimd. Dat is 2,77 kg per Vlaming”, zegt Swaegers. “Samen met andere zwerfvuilophalers gaat het om meer dan 20.000 ton. Er wordt geschat dat ongeveer 7.000 ton in de vuilnisbakken werd gestopt, dus niet eens de helft van het opgeruimde zwerfvuil. De kosten liepen dat jaar op tot 24 euro per Vlaming.”

Volgens Swaegers zijn de huidige acties, die vooral een gedragsverandering van de burger beogen, ontoereikend. “We blijven dweilen met de kraan open. Het zwerfvuil blijft maar terugkomen. Uit metingen blijkt dat er geen gedragsverandering bij de mensen plaatsvindt.” 

“Toch blijkt dat burgers de aanwezigheid van het zwerfvuil als zeer storend ervaren. Uit Nederlandse studies blijkt dat de invoering van statiegeld de hoeveelheid blikjes en flesjes aanzienlijk doet afnemen. Er is sprake van 70 tot 90% minder afval.” 

“Dit jaar zal minister Schauvliege beslissen over de invoering van statiegeld op petflessen en blikjes. Hoe meer overheden en organisaties partner worden van de statiegeldalliantie, hoe makkelijk het voor de minister wordt om dit in te voeren. De verpakkingsindustrie heeft de afgelopen twee jaar de tijd gekregen om zelf het zwerfvuilprobleem in te dijken. Dit jaar volgt de evaluatie daarvan.” 

Het voorstel wordt gesteund door CD&V en Pro, de twee andere meerderheidsfracties. Oppositiefractie N-VA wilde het voorstel in de gemeenteraad niet steunen. “De industrie zal de kosten van dit systeem doorrekenen aan de consument. In Nederland overweegt men het statiegeld voor grote petflessen juist af te schaffen”, aldus Sven Snyders.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio