LIVE. Rik De Vis (N-VA): "Na de campagne volgt het gevoel van leegte"

Merelbeke - Rik De Vis (N-VA) was de eerste lijsttrekker die vanochtend zijn stem uitbracht. "Het burgemeesterschap zou een mooie afsluiter zijn. We moeten niet onderdoen voor de andere partijen."

Het is voor N-VA-lijsttrekker Rik De Vis de vijfde verkiezing, waarvan de tweede als lijsttrekker. Hij oogt ontspannen wanneer hij in het GILKO in de Kloosterstraat gaat stemmen. "We waren de eerste partij die haar programma bekendmaakte en we zetten in op alle thema's, zoals een echte volkspartij", zegt hij. "Het nieuwe aan deze campagne is dat er nu meer op sociale media wordt ingezet. Wij hebben professionele filmpjes laten inspreken door Jan Becaus."

"We moeten niet onderdoen"

"Nu ik heb gestemd, krijg ik een gevoel van leegte", glimlacht hij. "Ik begin al veel sms'en te krijgen van mensen die me succes wensen." De Vis acht de kans "vijftig procent" dat hij kan deelnemen aan de volgende bestuursmeerderheid. "En het burgemeesterschap zou een mooie afsluiter zijn. Dan zou ik alles gedaan hebben, na schepen, fractieleider en provincieraadslid." De Vis staat niet voor een evidente campagne, met de zittende burgemeester en twee nationale parlementsleden tegenover zich. "Maar we hebben in debatten zeer goed ons mannetje gestaan. We moeten niet onderdoen voor de anderen."

Zweedse coalitie of toch met Groen?

De Vis sluit geen enkele partij uit voor coalitiedeelname. "Ja, een coalitie van Groen en N-VA (nu de twee oppositiepartijen, nvdr.) zou dan de échte verandering zijn. Maar we liggen met verschillende partijen dicht bij elkaar. Als wij een zetel winnen en CD&V verliest er één, zou een Zweedse coalitie met Open VLD en CD&V niet onlogisch zijn. Maar een coalitie met Groen en Open VLD is ook mogelijk."

Els Sys, de oud-directrice van het GILKO mocht in haar eigen school gaan stemmen. Vanop de tweede plaats op de N-VA-lijst is een gemeenteraadszitje zo goed als binnen, maar een functie als schepen van Onderwijs lijkt haar op het lijf geschreven. "Dat zou inderdaad mooi zijn", zegt ze.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio