LIVE. Hebben CD&V en Open VLD elkaar al gevonden?

LIVE. Hebben CD&V en Open VLD elkaar al gevonden?

Foto: lvi

Merelbeke - Open VLD en CD&V hebben afgesproken om geen monstercoalitie te vormen tegen de grootste partij. Ligt de weg naar een rooms-blauwe entente open?

Egbert Lachaert (Open VLD) en Filip Thienpont (CD&V) liepen elkaar tegen het lijf aan de stemlokalen van het GILKO in de Kloosterstraat. De begroeting was hartelijk, en blikken van verstandhouding kruisten elkaar. Volgens beiden is er geen formele afspraak om ook in de volgende bestuursperiode samen te besturen, al laten ze geen moment onbenut om de goede samenwerking te benadrukken.

Afspraak

Toch maakten de beide protagonisten alvast één afspraak. "Als een van ons (Open VLD of CD&V, nvdr.) de grootste partij wordt, zal de andere niets ondernemen om toch een coalitie tégen die partij te maken", zegt Egbert Lachaert. "Mijn eerste telefoontje na de verkiezingsuitslag zal naar Filip Thienpont zijn, en dat zal wederzijds zo zijn. Ik heb heel goed met hem samengewerkt."

"Merelbeke mag Gent niet worden"

Lachaerts verstandhouding met Groen-kopstuk en collega-parlementslid Stefaan Van Hecke is ook goed. "Maar met Groen zouden we toch een lange discussie moeten voeren, vooral over de inhoud. Het mag niet zijn zoals in Gent (waar Open VLD met Groen en SP.A bestuurt, nvdr.), waar de communicatie van de beleidspartijen de coalitiepartners beschadigt."

Van Hecke niet in college als schepen?

"Er zijn inderdaad goede banden tussen Stefaan en mezelf, maar wie zegt dat Stefaan in het schepencollege zal komen?" Stefaan Van Hecke had al in een interview met Het Nieuwsblad gezegd dat hij het burgemeesterschap zeker zou opnemen. "Of ik ook schepen zou worden? Er zijn nog mensen in onze partij die dat goed zouden doen", zei hij toen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio