Open VLD voorlopig nipt de grootste partij

LIVE. Nek-aan-nekstrijd tussen Lachaert en Thienpont

LIVE. Nek-aan-nekstrijd tussen Lachaert en Thienpont

Foto: vrt

Merelbeke - Met vijf op de negen telbureaus geteld, lijkt het een ware thriller te worden tussen de Open VLD van Egbert Lachaert en de CD&V van Filip Thienpont. N-VA verliest fors en ook SP.A levert in. Dat meldt de VRT.

Egbert Lachaert (Open VLD) lijkt in poleposition te staan om burgemeester van Merelbeke te worden. In de voorlopige uitslag behalen de liberalen 27,8 procent, een stijging met liefst zes procent ten opzichte van 2012.

CD&V stijgt licht, met 1,8 procent tot 27,6. Dat is amper 0,2 procent minder dan Open VLD, maar de leiderspositie van CD&V wankelt.

Groen en Stefaan Van Hecke gaan er 4,6 procent op vooruit, tot 22,4 procent. Maar volgens de trend lijkt het weinig waarschijnlijk dat Groen alsnog de grootste partij kan worden.

N-VA-lijsttrekker Rik De Vis lijkt het kind van de rekening te worden in de burgemeestersstrijd. Zijn partij zakt met liefst 6,1 procent tot 14,7 procent.

SP.A verliest 1,4 procent, en zou uitkomen op één zetel. Lijsttrekker Bertrand Vrijens kondigde op deze website al aan dat hij "zijn conclusies trekt" als de socialisten een zetel verliezen. Die mogelijkheid bestaat nu.

Open VLD en CD&V behalen voorlopig acht zetels, Groen zes, N-VA vier en SP.A één.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio