Groen denkt na over hertelling die misschien ook Open VLD goed uitkomt

LIVE. Nachtelijke onderhandelingen tussen CD&V en Open VLD

Merelbeke - CD&V en Open VLD zijn aan het onderhandelen om een coalitie te vormen. Groen is voorlopig buiten beeld, ondanks forse winst. Een vooraf gemaakte afspraak tussen Filip Thienpont en Egbert Lachaert beperkt de mogelijkheden in het politieke speelveld.

Naarmate de verkiezingsdag evolueerde, werd steeds duidelijker dat CD&V en Open VLD een coalitie willen vormen. CD&V behaalt 27,1 procent van de stemmen (+1,3 procent), Open VLD 26,8 (+5 procent). Beide partijen behalen acht zetels. Lijsttrekkers Filip Thienpont en Egbert Lachaert hadden afgesproken om geen monstercoalitie op te zetten als een van beide partijen de grootste zou worden.

Door die afspraak kan Open VLD ironisch genoeg geen coalitie vormen zonder CD&V, tenzij de liberalen op die afspraak terugkomen. CD&V heeft volgens de redenering wel de handen vrij, Maar als het Open VLD zou willen laten vallen, dan heeft het Groen nodig. En het is minder waarschijnlijk dat de christendemocraten Groen boven Open VLD verkiezen als coalitiepartner.

Eén of twee burgemeesters?

De uittredende coalitiepartner SP.A (van 2 naar 1 zetel) en de huidige oppositiepartij N-VA (van 6 naar 4 zetels) zijn de verliezers van de verkiezingen en lijken niet meteen aan zet. Maar in de politiek kan het soms snel veranderen. Een van de belangrijkste vragen lijkt te zijn: wie wordt burgemeester en voor hoelang? Egbert Lachaert opperde, gezien het minieme verschil tussen de beide partijen, dat Filip Thienpont en hijzelf elk drie jaar burgemeester konden zijn. Maar bij CD&V klonk dat rond middernacht heel anders: "Wij gaan voor zes jaar burgemeesterschap en voor niets minder", zei voorzitter Dirk Boterberg.

Hertelling van de stemmen?

Groen, de grootste winnaar van zondag (+5,9 procent naar 23,7 procent), toonde zich teleurgesteld dat "de wens van de Merelbekenaar voor verandering niet wordt ingewilligd" en moet van aan de zijlijn toekijken hoe twee andere partijen zonder hen een coalitie proberen te vormen. Groen "denkt er ernstig over na" om een hertelling te vragen, omdat de partij volgens haar eigen berekeningen amper vijf stemmen tekortkomt om zeven zetels te behalen (ten koste van N-VA). Zeven zetels zou een 'stabiele' tweepartijencoalitie met Open VLD of CD&V mogelijk maken.

Bovendien zou ook Open VLD gebaat kunnen zijn bij een hertelling. Volgens de officiële uitslag komt Open VLD 65 stemmen tekort om de grootste partij te worden, waardoor de liberalen dan weer de handen vrij zouden hebben. De partij beroept zich op het proces-verbaal van de verkiezingen en zegt dat het zelfs maar 19 stemmen scheelde om de grootste partij te worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio