Open VLD vergadert op dit moment over coalitiedeelname

CD&V en Open VLD bereiken princiepsakkoord

CD&V en Open VLD bereiken princiepsakkoord

Foto: lvi

Merelbeke - CD&V en Open VLD hebben een akkoord om Merelbeke de volgende zes jaar te besturen. SP.A, de huidige coalitiepartner, en Groen, de grootste winnaar van de verkiezingen, reageren zeer ontgoocheld. Open VLD vergadert op dit moment over coalitiedeelname.

CD&V en Open VLD, die nu nog een meerderheid vormen met SP.A, kwamen als winnaars uit de verkiezingsuitslag. CD&V ging er 1,3 procent op vooruit tot 27,1 procent, en Open VLD groeide zelfs 5 procent, tot 26,8 procent. De twee partijen gingen de nacht in om te onderhandelen, maar makkelijk was dat niet. Het verschil tussen de beide partijen bedroeg volgens de officiële resultaten amper 64 stemmen. Na moeizame onderhandelingen bereikten de twee partijen een princiepsakkoord.

Burgemeesterschap

"Vanavond leggen we dat voor aan het bestuur en de mandatarissen", zegt Egbert Lachaert (Open VLD). "Daarin liggen de verdeling van de mandaten in grote lijnen vast en ook de kwestie van het burgemeesterschap." Wie burgemeester wordt volgens dat akkoord, wil Lachaert nog niet kwijt. "Dat zal wellicht een groot discussiepunt zijn. Maar ik ga niet op onze vergadering vooruitlopen." Lachaert had zondagavond gezegd dat hijzelf en Filip Thienpont (CD&V) elk drie jaar burgemeester zouden kunnen zijn, maar CD&V eiste het volledige burgemeesterschap op.

Ook piste met Groen

Toch is het nog niet helemaal zeker of de Open VLD-afdeling het princiepsakkoord goedkeurt. "Ook de piste van samenwerking met Groen komt op tafel, en daar zullen sommige van onze bestuursleden voorstander van zijn. Maar over alles zal gediscussieerd worden." Groen, dat allicht opnieuw als grootste winnaar in de oppositie zal belanden, is teleurgesteld. "Men heeft ons zelfs niet uitgenodigd voor een verkennend gesprek, dat is de grootste ontgoocheling", zegt Stefaan Van Hecke. "Het signaal van de kiezer was nochtans duidelijk."

Hertelling

Van Hecke bekijkt nog altijd de mogelijkheid om een hertelling te vragen, omdat de partij volgens haar eigen berekeningen amper vijf stemmen tekortkwam voor een zevende zetel. "Deze week gaan we daarover beslissen, maar het zal geen invloed hebben op de coalitievorming. De uitspraak over en het eventuele resultaat van een hertelling zal pas bekend zijn nadat de nieuwe coalitie al is gevormd."

"Ik ben strijdvaardig"

"Het is duidelijk dat de kiezer onze thema's belangrijk vindt. Dat CD&V en Open VLD willen besturen zonder ons, dat is politiek. Maar dat ze niet eens naar ons willen luisteren, ontgoochelt mij enorm. De twee partjen hadden zich dus de facto aan elkaar vastgeklonken. Maar zeg nooit nooit. Zes jaar geleden wisten we ook niet of we ons resultaat van vijf zetels zouden kunnen verbeteren en het is toch gelukt. Ik blijf strijdvaardig en we gaan er weer met volle goesting tegenaan."
 

LEES OOK. Bertrand Vrijens (SP.A): "CD&V en Open VLD steken een mes in mijn rug"
LEES OOK. Rik De Vis (N-VA):"Deze uitslag is pijnlijk"

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio