Open VLD krijgt vier schepenen, CD&V twee

Open VLD geeft groen licht voor coalitie met CD&V, Filip Thienpont zes jaar burgemeester

Open VLD geeft groen licht voor coalitie met CD&V, Filip Thienpont zes jaar burgemeester

Foto: lvi

Merelbeke - Het Merelbeekse Open VLD-bestuur heeft groen licht gegeven voor een coalitie met CD&V. Filip Thienpont wordt zes jaar burgemeester, maar Open VLD levert meer schepenen.

Filip Thienpont zal opnieuw zes jaar burgemeester zijn, in een coalitie met Open VLD. "Voor mij persoonlijk is het niet zo makkelijk geweest, omdat ik het burgemeesterschap op een haar na (met 65 stemmen, nvdr.) mis", zegt Egbert Lachaert. "Maar Open VLD zal sterk wegen in het schepencollege met vier schepenen." CD&V krijgt twee schepenen in het nieuwe college. "Een gedeeld burgemeesterschap lag op tafel toen wij nog de grootste partij leken te worden en Filip Thienpont de meeste voorkeursstemmen haalde. Maar toen CD&V toch nog over ons wipte, was dat geen haalbare piste meer."

Geen coalitie met Groen

Volgens Lachaert werd het voorzitterschap van de gemeenteraad aangeboden aan Bertrand Vrijens, de huidige SP.A-schepen die uit de boot valt. Maar als hij dat niet aanvaardt zou die functie naar CD&V gaan. "We hebben ook gediscussieerd over een samenwerking met Groen, waar zondagavond vele leden voorstander van waren. Maar zo'n coalitie van 14 op 27 zetels is niet stabiel. Tussen 1994 en 2000 is dat geprobeerd, maar die coalitie lag na twee, drie jaar al op apegapen." Een beslissing over de verdeling van de schepenmandaten is er nog niet. "Maar we hebben al een akkoord om de forfaitaire gezinsbelasting te halveren", besluit Lachaert.

Later meer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio