Actie 'Koop de dag van Toen' lokt massa volk naar Sint-Jorispoort

Retro spullen vliegen de deur uit bij Kringwinkel

Maeva en Dédée van de Kringloopwinkel aan de Sint-Jorispoort zijn alvast gek op de retro spulletjes die de winkel zaterdag te koop aanbood. Foto: Lieve Van den Bulck

Antwerpen - In de Kringwinkels kon je zaterdag de hipste spulletjes uit de jaren '50, '60, '70 en '80 terugvinden. Onder de noemer Koop de dag van Toen konden schattenjagers snuisteren in een speciaal aanbod van retro meubels, kleding, verlichting, accessoires en elpees. In Antwerpen zorgde de actie voor een massale toeloop in de Kringwinkel aan de Sint-Jorispoort.

Alle 84 Kringwinkels in Vlaanderen verzamelden de voorbije maanden de leukste oldies uit de jaren 50, 60, 70 en 80. Een schat aan unieke spullen die de sfeer van retro tot kitsch weer levend maken. Meubels, verlichting, kleding en accessoires, affiches of elpees. Je kon het zo gek niet bedenken of het was op 7 maart in een van de Kringwinkels te vinden.

"Het was een echte overrompeling!", vertelt Lutgarde Stes van de Kringwinkel aan de Sint-Jorispoort. "We kregen de hele dag een mix van verschillende mensen over de vloer: echte snuffelaars, hippe mensen die op zoek waren naar toffe spullen voor hun interieur, opvallend veel jongeren en tieners ook. Het bewijst vooral dat retro weer helemaal hip is."

Viewmaster

Andere bezoekers gingen op zoek naar speelgoed uit hun jeugd. "Oude spelletjes, viewmasters, telramen, we hadden het allemaal in ons aanbod. Ik hoorde papa's in de winkel tegen hun kinderen zeggen: kijk, daar heb ik vroeger nog mee gespeeld!" 
Het favoriete retro stuk van Lutgarde? "Ik heb zelf een zwak voor blikken dozen. En in de speciale collectie vandaag hadden we enkele oude, heel nostalgische chocoladeblikken. Echt fantastisch mooi."

Leuker dan Ikea

Na de Koop de dag van Toen-actie is Kringwinkel Sint-Joris bijna helemaal door haar speciaal verzamelde voorraad heen. "Het was echt een groot succes! En de enkele spullen die we nog over hebben, blijven nu gewoon in onze vaste collectie staan. Het zijn stuk voor stuk unieke stukken. Dit 13-delig servies met bolletjes, bijvoorbeeld. Helemaal retro, echt uniek en voor de spotprijs van 13 euro. In de Ikea betaal je minstens het dubbele voor een servies dat iedereen in zijn keuken heeft staan.

Budgetvriendelijk

Kopen in de Kringwinkel lijkt alleen maar voordelen te hebben. Perfect bruikbare spulletjes worden op deze manier van de afvalberg gered en de Kringwinkel biedt werkgelegenheid aan kortgeschoolde mensen en langdurig werklozen. De tweedehands spullen zien er nog prima uit en zijn zeer budgetvriendelijk, niet onbelangrijk in deze crisistijden. En het leukst van al: de unieke spulletjes leveren je een originele en hippe outfit of interieur op. Ondergetekende kon niet buitenstappen zonder die -bijna- nieuwe groene handtas, zó uit de jaren '50 geplukt, voor een spotprijsje van amper 6 euro. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio