Met degustatie koffie en thee

'Zilver voor 1001 Nacht' in Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly

Lier - Wie landen van Noord-Afrika of het midden-oosten bezocht heeft zal het weten: voor veel reizigers is het de hoogste betrachtig om een zilveren of verzilverd koffie- of theeservice aan de haak te slaan voor een schappelijke prijs. Soms lukt het wel eens in de soeks.

Oriëntalistisch zilver

Anne-Marie ten Bokum, wetenschappelijk assistent van het Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen, houdt een lezing over oriëntalistisch zilver.

'Vertrekpunt is het zilveren koffie- en theeservies met plateau van de Brusselse edelsmid Jean Henri Calot, dat te dateren is tussen 1842 en 1869.' zegt Ten bokkum.

Door haar kom je meer te weten over een onbekend aspect van het Oriëntalisme via Frans en Belgisch oriëntalistisch zilver. Edelsmeden lieten zich net als andere kunstenaars beïnvloeden door de diverse stromingen en tradities uit de Arabisch-Islamitische wereld.

Dit leidde tot een assimilatie tussen westerse en oosterse vormen en motieven. Het ging zelfs zo ver, dat in de tweede helft van de 19de eeuw westerse voorwerpen in oriëntaalse stijl geëxporteerd werden naar het Oosten en er een bloeiende exporthandel ontstond.

Bereiding van koffie en thee

Bij die gelegenheid geven leden van de Vereniging van Turkse Arbeiders van Lier en Omgeving een woordje uitleg over Turkse thee en koffie en de bereiding ervan. Nadien is er gelegenheid tot proeven, inclusief een lekker Turks koekje.

Info
• zondag 22 november om 11 uur (activiteit in de Week van de Smaak)
• Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly, F. Van Cauwenberghstraat 14
• Reservatie verplicht: 03 8000 396 en 03 480 11 96 (keuzetoets 3).
• Toegangsprijs 2,50 euro

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio