Broeders Sint-Pius X houden traditie sinds 13de eeuw in stand

FOTO: Sacramentsprocessie trekt door 't Stad

FOTO: Sacramentsprocessie trekt door 't Stad

Foto: John Moussiaux

Antwerpen - De broeders en gelovigen van de Sint-Pius X- gemeenschap in de Hemelstraat trokken twee weken na Pinksteren door hun buurt met de Heilige Sacramentsprocessie. Die katholieke traditie zou al bestaan sinds de dertiende eeuw. Onze fotograaf John Moussiaux maakte er beelden van.

De priesterbroederschap Sint-Pius X staat bekend als een geloofsgemeenschap die streng vasthoudt aan oude katholieke rituele en gebruiken. Zo wordt de mis er nog in het Latijn gelezen, terwijl de priester met zijn rug naar de geknielde gelovigen staat. De broedergemeenschap verzet zich tegen de modernisering van de Kerk na het tweede Vaticaans concilie. 

Sint-Pius X houdt ook de jaarlijkse traditie van de Heilige Sacramentsprocessie in stand. Daarbij wordt een geconsacreerde hostie in een monstrans (een gouden houder) rondgedragen door een priester, op Sacramentsdag, de tweede zondag na Pinksteren. De processie trok door de straten van de buurt van de kerk in de Hemelstraat. Ook muzikanten en verklede figuranten zorgden voor de bijpassende sfeer. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio