13de Emancipatieprijzen van vzw VOEM uitgereikt

FOTO: Prijs voor wie moslims en niet-moslims samenbrengt

FOTO: Prijs voor wie moslims en niet-moslims samenbrengt

Foto: John Moussiaux

Antwerpen - Drie verenigingen kregen vorige vrijdag in het Centrum Elzenveld de dertiende Emancipatieprijs van vzw VOEM uitgereikt. Met die prijs wil VOEM personen en organisaties in de kijker zetten die Vlaamse moslims en niet-moslims dichter bij elkaar brengen. Onder andere docufilmmakers Mohammed Ihkan en Chris Schillemans zagen zich beloond voor hun films over gewone mensen.

De dertiende Emancipatieprijs van vzw VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie voor Moslims) ging dit jaar naar drie laureaten.

Documentairemakers Chris Schillemans en Mohammed Ihkan van de Stichting Communicatie in Beeld kregen de prijs voor hun 'smaakmakende, levensechte films met bijzondere verhalen van gewone mensen' (zie filmpje onderaan dit artikel)

Tweede winnaar van de Emancipatieprijs was het Intercultural Dialogue Platform, omdat het dialoogplatform 'meer verdraagzaamheid en samenhorigheid bereikt door verschillen en gelijkenissen in culturen te delen'. 

Derde laureaat was de moskee Al Buraq, 'voor haar actieve inzet in diverse uitwisselingsprojecten, zoals de verzustering van de stad Mechelen en de stad Nador in Marokko'. 

De Emancipatieprijs wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt door allochtone en autochtone Vlamingen, moslims en niet-moslims, dichter bij elkaar te brengen en hen steunen om in solidariteit voor elkaar op te komen.

Onze fotograaf John Moussiaux was aanwezig bij de uitreiking van de prijzen op vrijdagavond. Ico Maly, hoofdredacteur van Kif Kif Mediawatch, hield er een lezing over 'Media en Minderheden'. Ook schepen van Diversiteit Monica De Coninck (SP.A) was present. 

Klik op onderstaande slideshow om de foto's te bekijken: 

 www.voem-vzw.be

De Stichting Communicatie in Beeld, één van de winnaars, realiseerde onder andere deze onderstaande filmpjes. Het eerste gaat over 6 jongeren met Marokkaanse roots, in het tweede vertellen twee Marokkaanse mannen van de eerste generatie hoe ze in België zijn beland en hoe hun leven hier is geweest. 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio